Pesula.

Pesula pesee nyt ympäristöystävällisemmin

Artukaisiin avattiin elokuussa yksi Suomen edistyksellisemmistä puukaasutinlaitoksista.

Turku Energia ja energiateknologiayritys GASEK toteuttivat Turun Tekstiilihuolto Oy:n pesulaan uuden puukaasutinlaitoksen tuottamaan pesulatoiminnan vaatimaa höyryä. Uusi laitos muuttaa puuhaketta kaasumaiseksi polttoaineeksi. Se poltetaan jatkossa samassa kattilassa, jossa vielä tällä hetkellä poltetaan raskasta polttoöljyä.

Siirtyminen öljystä hakkeeseen vähentää vuodessa noin 1 000 tonnia CO2-päästöjä. Polttoainekustannuksissa syntyy jopa satojen tuhansien eurojen säästö vuodessa. Turku Energian tavoitteena on lisätä uusiutuvien energialähteiden osuus yli 50 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

– Pyrimme tavoitteeseen tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Olemme erittäin kiinnostuneita innovatiivisista teknologioista. Uusi kaasutinratkaisu on merkittävä edistysaskel sekä meille että asiakkaallemme Turun Tekstiilihuollolle, kertoo Turku Energian Lämpö- yksikön johtaja Jari Kuivanen.

22.02.2016 // Kuvat Dreamstime

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.