Muumimaailma ja muumit.

Muumit elävät tasapainossa luonnon kanssa

Muumifilosofiaan sisältyy vastuullisuus – Muumimaailmassa se tarkoittaa nyt uusiutuvaa energiaa ja kaukolämpöä.

Muumimaailma oli perustamisvuonnaan 1993 aikaansa edellä, sillä jo silloin ympäristövastuu oli oleellinen, toimintaa ohjannut arvo. Tämä johtuu luonnollisesti Tove Janssonin Muumi-kirjojen kunnioittavasta luontosuhteesta.

– Meidän on helppo toimia tietyllä tavalla, koska vastuullisuus on dna:ssamme, toteaa Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikoski.

Muumifilosofiaan kuuluu eläminen tasapainossa luonnon kanssa. Hemuli ei kerää kukkasia niiden kauneuden vuoksi, vaan tieteelliseen tarkoitukseen. Kaikki turhake ja ylenpalttinen kuluttaminen on muumeille vierasta.

– Olemme louhineet maata hyvin vähän ja pyrkineet hyödyntämään luonnollisia rakennuspaikkoja, kuten ennen vanhaan tehtiin.

Vasta vuonna 2005, kun rakensimme muutaman isomman rakennuksen, jouduimme kaatamaan enemmän puita, Lohikoski havainnollistaa.

Vihreää paikallisesti

Muumimaailma tuli vuodenvaihteessa Turku Energian asiakkaaksi. Samalla teemapuisto siirtyi käyttämään kokonaan uusiutuvaa energiaa ja Ekotakuu Lämpö -lisäpalvelun kautta 100 % vihreää kaukolämpöä.

– Ympäristövastuu on niin tärkeä osa strategiaamme, että tämän tyyppinen valinta oli ehdottoman luonnollinen jatke kaikelle ympäristötyölle, jota olemme jo tähän mennessä tehneet. Haluamme toimia paikallisen kumppanin kanssa, Lohikoski sanoo.

Uusiutuva energia ja kaukolämpö ovat Loohikosken sanoin ”pikkaisen kalliimpia”, mutta ylimääräinen satsaus kannattaa.

– Se on sen arvoista, jos pystyy omalla toiminnallaan vaikuttamaan ilmastonmuutoksen hidastamiseen, Lohikoski korostaa.

Muumimaailma on huvi- ja teemapuistojen joukossa poikkeuksellisen pieni energiankuluttaja.

– Meillä ei ole perinteisiä karuselleja ja vuoristoratoja, vaan pääasiallinen sähkönkulutuksemme menee rakennusten lämmitykseen, kylmälaitteisiin ja keittiökoneisiin, Lohikoski selventää.

Muumimaailman toimistorakennus on kytketty kaukolämpöön. Maalämpöratkaisut otettiin saaressa mukaan lämmitysratkaisuihin vuonna 2005 ja käytössä on myös ilmalämpöpumppuja.

– Energiankulutuksen vähentäminen on ollut aina tähtäimessämme. Käytännössä tämä on tarkoittanut esimerkiksi asian huomioimista laitehankinnoissa ja rakentamisessa. Nyt tuntuu valtavan hyvältä, että kaikki käyttämämme energia ja lämpö ovat myös vastuullisia, Lohikoski iloitsee.

07.06.2021 // Teksti Pirkko Soininen // Kuvat Muumimaailma

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.