Liisa ja Hannu Lindroth.

Kasvisruokaa läheltä

Lindrothin puutarhalle ajaa Turun keskustasta vain kymmenessä minuutissa. Turkulainen perheyritys kannattaa ekologisia arvoja ja innostaa kokeilemaan kasvisruokareseptejä.

Mieheni Hannu Lindroth perusti Lindrothin puutarhan vuonna 1996. Alun perin pyöritimme vain pientä kojua torilla, mutta nykyisin toimitamme tuotemerkkimme DeliVerden yrttejä ja kasviksia marketeihin pääkaupunkiseudulle asti, Liisa Lindroth kertoo.

Lindrothit innostavat ihmisiä lisäämään ruokavalioonsa kasviksia monin tavoin. Puutarhan nettisivuilta löytyy laaja kattaus reseptejä.

– Innostuimme pari vuotta sitten entisen Beatles-tähden Paul McCartneyn alulle panemasta Kasvisruokamaanantaista (Meatfree Monday). Olemme nostaneet teemaa esiin nettisivuillamme, sillä haluamme innostaa ihmisiä paitsi syömään tuotteitamme, tekemään hyvää itselleen ja luonnolle. Meillä on myös joka vuosi parsaviikot, joista on tullut jo käsite asiakkaidemme keskuudessa, Liisa hehkuttaa.

Ekologisuus on tärkeä arvo perheyritykselle. Lämmityksessä Lindrothit ovat vaihtaneet öljyn uusiutuviin energiamuotoihin.

– Meillä on lyhyt toimitusketju, sillä tuotteet ovat käytännössä vartin kuluttua pakkaamisesta torilla asiakkaiden saatavilla. Suosimalla paikallista tuottajaa ihmiset saavat tuoreempaa ruokaa ja tukevat samalla oman alueensa talouskasvua, Liisa vinkkaa.

Lindrothin puutarha ostaa ympäristöystävällistä sähköä Turku Energialta. Yrttitietoa ja raikkaita kasvisruokareseptejä löydät Lindrothin puutarhan nettisivuilta deliverde.fi. ●

Lindrothien resepti

Lämmin lehtikaalirucolasalaatti

1 kevätsipulinippu

2 valkosipulin kynttä

1–2 rkl voita paistamiseen

1 lehtikaaliruukku

1 nippu rucolaa

200 g pinaattia

ripaus suolaa ja pippuria

Kuumenna pannu. Paista sipuli, valkosipuli ja lehtikaali voissa nopeasti niin, etteivät ne ehdi ruskistua. Lisää joukkoon rucola ja pinaatti, mausta ja paista sekoitusta vielä 2–3 minuuttia.●

13.05.2015 // Teksti Matleena Merta // Kuvat Lindrothin puutarha

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.