Karri Leinonen, kesätyöntekijä.

Energisiä energia-alan lähettiläitä

Turku Energia on Varsinais-Suomessa merkittävä työnantaja ja myös yksi alueen suurimmista kesätyöllistäjistä. Tänä kesänä kokemusta ja osaamista oli kerryttämässä nelisenkymmentä energistä nuorta. Yksi työllistyneistä oli Karri Leinonen.

Naantalilaissyntyinen Karri Leinonen, 25, opiskelee Vaasan yliopistossa diplomi-insinööriksi tuotantotalouden puolella. Karri oli jo viime vuonna Naantalin monipolttoainevoimalaitoksella turvallisuuspäällikön assistenttina ja nyt hän työllistyi luontevasti samoihin töihin.

– Teen samoja töitä kuin viime kesänä: huolehdin laitosperehdytyksestä sekä suomeksi että englanniksi, hoidan kulkulupa-asioita, turvallisuuskierroksia ja raportointia. Työtehtävät olivat tuttuja viime kesältä, mutta toki taidot ovat parantuneet, Karri kertoo.

Turku Energialle haki kesätöihin yli 500 nuorta, joista noin neljäkymmentä työllistyi eri liiketoimintoihin.

– Meillä on kesätyöntekijöitä kaikissa liiketoiminnoissa. Työtehtävät yksiköissä ovat vaihtelevia, ja ne soveltuvat sekä teknisen että kaupallisen alan opiskelijoille, kertoo henkilöstöjohtaja Tiina Aho.

– Kesätyö on oiva mahdollisuus tutustua alaan ja omaa koulutusta vastaaviin tehtäviin. Haluamme satsata nuoriin ja tulevaisuuteen. Nuoret ovat meille tärkeitä energia-alan lähettiläitä. Kesätyöntekijöistä olemme saaneet osavia ja motivoituneita työntekijöitä meille pidemmäksikin aikaa, Tiina kertoo.

Turku Energia on vastuullinen ja monipuolista osaamista arvostava työnantaja.

– Ympäristöystävällisyys ja arvopohjamme puhuttelee selvästi myös nuoria. Kesätöihin hakevien määrä on kasvanut, eikä meidän ole muutenkaan vaikea löytää hyviä tyyppejä töihin. Energia-ala kiinnostaa, sillä monet haluavat olla mukana luomassa ympäristöä vähemmän kuormittavia energiaratkaisuja. Meidän arvomme puhuttelevat nuoria, Tiina toteaa.

26.08.2019 // Teksti Pirkko Soininen // Kuvat Mikael Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.