Saana ja Olli -tuotemerkin perustajat Saana Sipilä ja Olli Sallinen.

Ekotekstiilejä Turusta

Turkulaispariskunta Saana ja Olli tekee kauniita tekstiilejä, jotka saavat inspiraationsa suomalaisesta kansankulttuurista. Kaikki tuotteet valmistetaan Länsi-Suomessa.

Saana Sipilän ja Olli Sallisen Saana ja Olli -tuotemerkin yksinkertaiset ja ajattomat kuosit koristavat monia kodin tuotteita tyynyliinoista ja pannunalusista mattoihin. Kaikki sai alkunsa 12 vuotta sitten, kun Saana ja Olli sattuivat samaan aikaan Oripäässä järjestetyille metsäfestareille. Pari alkoi seurustella, ja yhteisten opintojen myötä syntyi myös yhteinen yritys.

– Opiskelimme molemmat muotoilua Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa. Toisena opiskeluvuonna huomasimme, ettei markkinoilla oikeastaan ollut ekologisia tekstiilejä, jotka olisivat meidän mielestämme muotoilultaan mielenkiintoisia. Mietimme Saanan kanssa, voisimmeko tehdä sellaisia itse, Olli kertoo.

Saana ja Olli sulkeutuivat Saanan suvun mökille suunnittelemaan. Tuloksena syntyi uniikkeja sisustustyynyjä, joita pariskunta myi Aura Street Market -tapahtumassa. Kaikki tyynyt myytiin loppuun, ja pariskunta sai ajatuksen oman yrityksen perustamisesta.

Läpinäkyvää tuotantoa

Ympäristöystävällisyys on Saanalle ja Ollille itsestään selvä osa arkea niin töissä kuin vapaa-ajalla. Kun pariskunta aloitti toimintaansa, moni muotoilualan yritys siirsi toimintansa ulkomaille. Saana ja Olli halusivat tehdä toisin.

– Yrittäjyys mahdollistaa sen, että voimme toimia juuri niin kuin parhaaksi näemme. Kaikki omien mallistojemme tuotteet valmistetaan tehtaissa Länsi-Suomessa, jolloin kuljetusmatkoista ei tule pitkiä. Tekstiilimme valmistetaan sataprosenttisesta eurooppalaisesta hampusta, joka on sekä kestävä että ympäristöystävällinen materiaali, Saana kertoo.

Saana ja Olli käyttävät työhuoneellaan ekosertifioitua energiaa. Turhat prosessit on pyritty karsimaan tuotannosta pois, ja tuotteet kaavoitetaan niin, ettei materiaalia jäisi yli. Kaikista tuotteista löytyy tiedot tuotteen valmistuspaikoista.

– Läpinäkyvyys on tulevaisuuden tuotantotapa. Salamyhkäisyyden aika on ohi, Olli julistaa nauraen.

Aluevaltaus Aasiaan

Saana ja Olli suunnittelevat paljon myös liikelahjoja, ja heidän kynistään syntyivät myös Turku Energialle tehdyt kotimaiset parkkikiekko ja jääskrapa.

– Olemme huomanneet, että turkulaisia yrityksiä kiinnostavat nyt omaperäisemmät vaihtoehdot perinteisille liikelahjoille. Ajatuksemme osuivat hyvin yhteen Turku Energian ihmisten kanssa, ja työskentely sujui mukavasti, Saana kiittelee.

– Ensi vuosi näyttää todella kiinnostavalta uusien projektien suhteen. Meiltä on tulossa muun muassa uusia mattomalleja, ja olemme tekemässä jännittäviä uusia aluevaltauksia Japanin ja Etelä-Korean suuntaan, Olli kertoo. ●

Saana ja Olli
❯ Perustajat Saana Sipilä ja Olli Sallinen.
❯ Aloitti vuonna 2010.
❯ Työllistää perustajien lisäksi alihankkijoita, kuten kolmea ompelimoa eri puolilla Länsi- Suomea sekä kangaspainoa Aitoon kunnassa.
❯ Tuotteita myydään Suomen lisäksi 12 maassa.

21.02.2017 // Teksti Matleena Merta // Kuvat Suvi Kesäläinen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.