Blankon ruoat valmistetaan paikallisella lähienergialla

mies ja kaksi naista seisovat ravintolan edessä
25.5.2022

Ravintola Blanko luottaa paikallisuuteen monella tasolla. Ravintolan herkut valmistetaan paikallisen energiakumppanin Turku Energian energialla.

Ravintola Blanko avasi ovensa yli kaksikymmentä vuotta sitten, ja siitä on ehtinyt tulla erottamaton osa turkulaista ravintolamaisemaa. Pandemian hellitettyä alkavaan kesään katsotaan ravintolassa luottavaisin mielin.

– Odotuksissamme on vilkas kesä ja toivomme, että arjesta tulee vihdoin jossain määrin ennalta-arvattavaa. Nyt ainakin tilanne näyttää hyvältä, kun ihmiset uskaltavat vihdoin kunnolla ulos. Turku on kesä- ja tapahtumakaupunki, mikä vaikuttaa suoraan ravintoloihin, toteavat Blankoa pyörittävän Klonk Oy:n ravintolatoimenjohtaja Jaana Heilimö ja keittiöpäällikkö Mikael Sundström.

Paikallisuus on valttikortti

Blankolla on jo pitkä historia turkulaisessa kaupunkielämässä ja vakiintunut paikka kaupunkilaisten sydämessä. Myös ravintola itse ammentaa paikallisuudesta ja hyödyntää paikallisia toimittajia ja pienyrityksiä.

– Käyttämämme härkä, liha ja kana ovat aina kotimaista alkuperää, ja juustot tulevat pääosin lähituottajilta. Paikallisia panimoita käytämme aina, kun mahdollista. Lähellä toimivien kumppaneiden hyödyntäminen kannattaa, sillä niiden vastuullisuus on helpompi varmentaa kuin kaukana toimivien, Sundström kertoo.

Paikallisuuden vaaliminen on Blankolle paitsi arvovalinta, myös valttikortti.

– Yhteistyö lähellä toimivien kumppaneiden kanssa on joustavaa, kun tunnetaan toisten tarpeet ja kyetään räätälöimään palveluita niiden mukaan. Me esimerkiksi voimme pyytää lähituottajaa kasvattamaan meille tiettyä yrttiä tai soittaa Kauppahalliin, että nyt tarvitaan lisää kalaa – ja muutaman minuutin päästä toimitus tulee ovellemme, Sundström sanoo.

Vastuullisia energiavalintoja

Energia-asioissakin Blanko on luottanut paikallisuuteen perustamisestaan lähtien eli lähes 23 vuoden ajan. Ravintolan ruoat valmistetaan paikallisen energiakumppani Turku Energian sähköllä. Ruoan valmistuksen vastuullisuudessa energian käyttöön liittyvät valinnat ovat olennaisessa roolissa.

– Ravintola-alalla asioita tiedostetaan jatkuvasti enemmän, minkä myötä huomioidaan suurten linjojen lisäksi myös pienempiä seikkoja. Energiankulutukseen voi helposti ja suoraan vaikuttaa arkisilla valinnoilla. Tässä myös energiakumppanin tuella on iso merkitys. Turku Energia on paikallinen energiayhtiö, johon olemme voineet aina luottaa. Tiedämme, että tarvittaessa voimme kääntyä heidän puoleensa kaikissa energia-asioissa ja saada vinkkejä esimerkiksi sähkönkulutukseen liittyvissä asioissa, Heilimö sanoo.

Ravintolassa sähköä kuluu paljon, kun esimerkiksi uunit, kylmälaitteet ja valaistus ovat päällä suurimman osan vuorokaudesta.

– Siksi meille on tärkeää, että käytämme laitteita mahdollisimman järkevästi ja olemme säästäväisiä myös esimerkiksi vedenkäytön suhteen. Jokaisella valinnalla on merkitystä, ja esimerkiksi kylmälaitteet korjataan heti, kun niissä havaitaan vika.

Blanko aikoo luottaa Turku Energian palveluihin myös jatkossa.

– Yhteistyömme Turku Energian kanssa on sujunut mainiosti. Ongelmatilanteita, kuten sähkökatkoksia, on vuosien varrella ollut vain harvoin, ja nekin on korjattu aina ripeästi. On ilo jatkaa paikallisen kumppanin kanssa myös tulevaisuudessa, Heilimö sanoo.