Minna Lahtonen ja tytär kotona leipomassa.

Arjen ekologisia valintoja

Minna Lahtonen valitsi paikallisen energiayhtiön ja uusiutuvan energian. Pansiossa asuva perhe liikkuu paljon julkisilla ja tekee löytöjä kirpputoreilta.

Nyt kieli keskellä suuta. Ninni rikkoo kananmunan kulhoon ja äiti Minna vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Yhdessä leipominen on Minna Lahtosen ja hänen tyttärensä Ninnin, 11, lempiharrastuksia. Nyt he tekevät mokkapaloja, Ninnin lempileivonnaisia.

Pöydän alla mahdollisia tippuvia makupaloja päivystää jackrusselinterrierin ja parsonrusselinterrierin sekoitus, hellyttävä Papu-koira.

– Päivystämisen lisäksi Papun lempiharrastuksia on roskiksen penkominen. Jollei roskiskaapin ovi ole kunnolla lukossa, se levittää pussin pitkin asuntoa, kun olemme poissa, Minna nauraa.

Innokkaana asiakasraadissa

Minna oli mukana Turku Energian asiakasraadissa, jossa vapaaehtoisilta asiakkailta kyseltiin ensin sähköpostilla mielipiteitä Turku Energian palveluista. Sen jälkeen raati kokoontui keskustelemaan.

– Se oli todella mielenkiintoista. Energia-asiat ovat aina kiinnostaneet minua. Jos olisi erilainen elämäntilanne, voisin vaikka ajatella opiskelevani jotain siihen liittyvää, kertoo Minna.

Hänen sydäntään lähellä olivat raadissa erityisesti digitaaliset palvelut, sillä hän kehittää niitä myös työkseen.

– Oli kiinnostavaa päästä mukaan raatiin pohtimaan, miten Turku Energia voisi kehittää kuluttajapalveluitaan.

Ekologista sähköä

– Kun aiemmin kilpailutin sähköni, valitsin edullisimman vaihtoehdon. Vähän aikaa sitten päätin kuitenkin, ettei muutama euro kuukaudessa ole riittävän painava syy ostaa energiaa ulkopaikkakuntalaiselta energiayhtiöltä. Halusin suosia paikallisuutta.

Minna valitsi Turku Energian Louna Vihreän, sillä hän haluaa, että hänen sähkönsä on uusiutuvasti tuotettua. Siitäkin hän on valmis maksamaan muutaman euron enemmän kuukaudessa.

– Ilmaston lämpeneminen on oikea uhka. Siksi haluan tehdä vastuullisia valintoja.

– Meidän sähkönkulutuksemme on aika pientä. Asumme kaukolämmitetyssä talossa, eikä meillä ole täällä kovia sähkösyöppöjä – paitsi ehkä sauna ja niiden tilojen lattialämmitys, arvelee Minna.

Jäämme yhdessä pohtimaan, mikä on lattialämmityksen oikea lämpötila. Kysyn apua Turku Energian energianeuvoja Päivi Raelta, joka kertoo, että muovimattopintaisen lattian oikea lämpötila on 23 oC ja kivi- tai kaakelipintaisen lattian 24 oC. Kulutus pysyy aisoissa, kun oikean lattialämpötilan säätämisen lisäksi muistaa pitää pesuhuoneen oven kiinni ja kuivaa lattian lastan avulla heti suihkun jälkeen. Jos lattian lämmön pitää korkeampana ja avaa oven asuintiloihin, voi kulutus nousta kymmenkertaiseksi.

– Tämä oli hyvä neuvo. Riensin tietenkin heti katsomaan, ja mittari näytti 23 astetta, joten lisäsin vielä yhden pykälän, kun meillä tosiaan on laattaa kylpyhuoneen lattiassa. Olin yllättynyt, että kulutus voi nousta niin paljon. Nyt kyllä varmasti vielä useammin muistan, että oven täytyy olla kiinni, Minna toteaa neuvon saatuaan.

Busseja ja kirppareita

Minna haluaa elää vihreästi ja miettii valintojaan usein myös ympäristöystävällisyyden näkökulmasta.

Minna ja Ninni sekä perheen 6-vuotias Rasmus-poika suosivat julkista liikennettä.

– On minulla tallissa auto, mutten ole koko talvena ajanut sillä ollenkaan. Se on sellainen vanha rämä, joka pitäisi korjata. Oikeasti minusta on mukavampi kulkea busseilla. Turun kokoisen kaupungin hyviä puolia on toimiva julkinen liikenne. Vielä ei ole tullut vastaan paikkaa, jonne emme olisi päässeet julkisilla.

Myös pyöräily maittaa tälle kaksikolle kesäaikaan. Haastatteluhetkellä tosin Ninnin pyörästä on kumi puhjennut, ja fillari odottelee renkaan vaihtoa.

Ekologiseen elämäntapaan kuuluu myös silloin tällöin kirpputoreilla kiertely. Erityisesti Ninnin ja Rasmuksen mielestä se on kivaa.

– Koska äiti mennään taas kirppareille, Ninni kysyy heti, kun ne tulevat puheeksi.

Lamppupoliisi iskussa

– Olen tosi huono luopumaan vanhoista, mutta toimivista tavaroita ja kodinkoneista. Meillä on esimerkiksi aika vanha televisio, ja olen miettinyt, että se varmaan kuluttaa energiaa paljon enemmän kuin uusi, mutten minä toimivaa laitetta lähde kyllä uuteen vaihtamaan, Minna toteaa.

Keskustelemme siitä, ettei toimivaa laitetta olekaan järkevää vaihtaa uuteen tuosta noin vaan.

Minna tunnustaa olevansa myös lamppupoliisi.

– Äiti huomauttaa aina, jos jätän valot palamaan, kun lähden huoneesta, Ninni todistaa. ●

Louna Vihreä -sähkösopimus

❯ Ekologinen Louna Vihreä sopii jokaiselle vihreän energian ystävälle.
❯ Sähkö muodostuu Porin, Raahen ja Högsåran merituulten sekä Etelä- Pohjanmaan lakeuksien tuulienergiasta ja 100 % uusiutuvasta vesivoimasta.
❯ Louna Vihreä -sähkösopimuksessa on valmiiksi huomioitu paperittoman palvelun ja e-laskun tilaajan hintahyvitys. ●

18.05.2017 // Teksti Pirkko Soininen // Kuvat Mikael Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.