Infograafi kotitalouden sähkönkulutuksesta osa-alueittain.

Viihde-elektroniikka kuluttaa energiaa

Mihin kotitaloudessa kuluu sähköä ja mistä olisi varaa säästää? Tarkastelemme kodin sähkönkulutusta osa-alue kerrallaan.

Kodin elektroniikka

500 kWh / 165 e / vuosi

• LCD-TV 32″/42″ 0,08–0,20 kWh/h
• Plasma-TV 42″/46″ 0,31–0,41 kWh/h
• LED-TV 55″ 0,08–0,14 kWh/h
• Kotitietokone/pöytäkone 0,13–0,17 kWh/h
• Kannettava tietokone 0,03 kWh/h
• Laajakaistamodeemi 51 kWh/vuosi

Näin säästät energiaa!

• Sammuta valmiustilaan jääneet laitteet ja irrota laturit pistokkeista. Hyödynnä virransäästöominaisuuksia.
• Sijoita TV kodissasi mahdollisimman hämärään paikkaan. Näin sinun ei tarvitse pitää TV:tä kirkkaimmillaan.
• Tulisitteko toimeen hieman pienemmän tv:llä? Mitä suurempi ruutu on kyseessä, sitä enemmän se kuluttaa sähköä. Hyvä uutinen kuitenkin on, että uudet televisiot ovat aikaisempia malleja paljon energiatehokkaampia.
• Kannettava tietokone kuluttaa jopa 80 % vähemmän sähköä kuin pöytäkone.

Tiesitkö, että

• Suoratoistopalvelujen katselu kuluttaa energiaa. Kun videon käynnistää kännykästä tai älylaitteesta, kuluttaa se taustalla sähköä palvelimissa, reitittimissä, modeemissa, toistolaitteessa sekä näytössä. Myös sisällön tuottamiseen on tarvittu energiaa. Kuluttajien onkin vaikeaa arvioida energian kokonaiskulutusta.
• Teräväpiirtoasetuksella tuotettu elokuva kuluttaa sähköä ja vettä nelinkertaisen määrän keskilaatuun verrattuna.
• Verkkovideon katsominen valokuituverkon yli kuluttaa vähemmän energiaa kuin mobiilidatan käyttö.

Hinnat arvioitu sähkön hinnalla 33 snt/kWh (sisältää sähkön ja siirron maksut perusmaksuineen ja veroineen keskimäärin Suomessa).

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 21.2.2022. Päivitetty hinnat nykytilannetta vastaavalle tasolle.

04.10.2022 // Teksti Johanna Pelto-Timperi // Kuva Dreamstime. Lähteet: Motiva, Sitra, Turku Energian tekninen energianeuvoja Päivi Rae.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.