Kesämökki.

Mökki turvallisesti talviteloille – lue vinkit!

Syksyn saapuessa on aika valmistella kesämökki talvea varten. Esimerkiksi sähkölaitteet tulee irrottaa pistorasioista. Jos mökillä on peruslämpö myös talvella, tulee varmistaa lämmittimien turvallinen käyttö.

Jotta mökin sähkölaitteet pysyvät hyvässä kunnossa talven yli, niitä ei kannata jättää olosuhteiden armoille. Laitteet on irrotettava pistorasioista, ettei syksyinen ukkonen pääse hajottamaan niitä. Ulkona olevat laitteet kannattaa siirtää sisätiloihin – herkät sähkölaitteet on hyvä viedä lämpimään varastoon. 

– Kannattaa myös varmistua siitä, ettei mökkiin jää ruokaa, joka houkuttelisi hiiriä sisälle. Silloin sähkölaitteiden johdotkin jäävät ehkä jyrsimättä, vinkkaa Turku Energian tekninen energianeuvoja Päivi Rae.

Jos mökki jää kylmilleen talven ajaksi

Jos mökin voi jättää talven ajaksi kylmilleen eli ei ole juoksevaa vettä tai käytössä on vain kesävesi, on varmistettava, ettei mikään paikka pääse jäätymään. 

– Kaikki vesiastiat ja -putket kannattaa tyhjentää, ettei jään sulaessa rikkoontuneesta putkesta tai astiasta valuva vesi aiheuta sähkövikaa muun vahingon lisäksi, Rae sanoo. 

Jääkaappi ja pakastin on tyhjennettävä ja puhdistettava, ja niiden ovi ja kansi on muistettava jättää auki, jotta laitteet ovat käyttökunnossa myös seuraavana keväänä.

– Kannattaa tarkistaa, onko mökin sähkömittarissa painike, josta saa rakennukseen menevän sähkön poikki. Kun sähköt kytkee pois päältä, samalla varmistaa, ettei mikään laite kuluta sähköä poissaolon aikana eikä minkään laitteen vikaantumisesta aiheudu vaaraa, Rae kertoo. 

Jos mökillä on lämmitys päällä

Moni lämmittää kesämökkiä talvellakin. Tällöin on hyvä tarkistaa, että mökin lämmittimien termostaatit toimivat oikein. Lämmittimet kannattaa säätää noin 10–12 asteeseen. Osa kylmälaitteista tosin voi vaatia korkeamman lämpötilan toimiakseen. 

– Ilmalämpöpumppu on laitettava lämmitysasentoon ja huolehdittava, etteivät esimerkiksi puun lehdet tuki ulkoyksikköä. Kondenssivesi tulee ohjata pois ulkoyksikön alta, ettei sen alle pääse syntymään “jäävuorta”, Rae selittää. 

Ilmalämpöpumpun lisäksi tarvitaan myös muita sähkölämmittimiä varmistamaan, etteivät putket jäädy kovillakaan pakkasilla. On huolehdittava, että mikään ei estä lämmittimien, kuten pattereiden, ilmankiertoa eikä niiden päällä ole mitään syttyvää. 

– Tarvittaessa vesiputken sulana pysymisen voi varmistaa sulanapitokaapelilla, Rae sanoo.

28.08.2023 // Teksti Juho Heikkinen // Kuvat Dreamstime

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.