Nainen selaa EnergiaOnlinea tabletilla.

Miksi määräaikaista sopimusta ei voi päättää ennen aikojaan?

Määräaikaisen sähkösopimuksen hinta määräytyy aina tarjouksen antamisen ajankohdan mukaan. Itse sähkön toimitus voi alkaa myöhemmin.

Tarjouksen antamisen yhteydessä Turku Energia sitoutuu hankkimaan koko sähkösopimuskauden energian etukäteen Nord Pool -sähköpörssistä sekä myös suojaa hankintahinnan Nasdaq arvopaperipörssin kautta etukäteen. Tätä etukäteen maksettua kokonaishankintaa Turku Energia ei pysty katkaisemaan kesken sopimuskauden ilman tappiota. Määräaikaisen sopimuksen etu on se, että hintataso on turvallisen kiinteä koko sopimuskauden, vaikka markkinahinta vaihtelisi rajusti.

Asiaa voisi verrata vaikkapa bensatankillisen ostamiseen. Maksat koko tankillisen hinnan ostohetkellä ja sen hinta on määräytynyt bensiinin tuotannon taustatekijöiden sekä öljyn pörssihinnan kautta. Et voi palauttaa puolta tankillista takaisin, vaikka bensiinin hintataso seuraavina päivinä muuttuisi huomattavasti, vaan joudut käyttämään koko tankillisen ostamallasi hinnalla.

Vastaajana Turku Energian kuluttajamyynnin päällikkö Anne-Mari Niemelä.

20.02.2023

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.