Mihin sähköä kuluu?

Otimme vertailuun kaksi tyypillistä kotitaloutta ja selvitimme, mihin sähköä keskimäärin kuluu. Kirjaudu sisään EnergiaOnlineen ja katso miltä oma kulutuksesi vaikuttaa verrattuna näihin esimerkkeihin.

Kerrostalohuoneisto

50 m², yksi asukas, 3 000 kWh/vuosi.

Hyvä varustetaso sähkölaitteissa (pyykinpesukone, kuivausrumpu, kotiteatteri, jääkaappi-pakastin), pesutilan lattialämmitys ja huoneistokohtainen ilmanvaihto, jossa sähköllä lämmitetään sisään tulevan ilman lämmitys. Sähkösauna.

Kylmälaitteet 430
Ruuanvalmistus ja astianpesu 250
Pyykinpesu ja -kuivaus 280
Kodin elektroniikka 500
Valaistus 260
Muu 120
Sähkökiuas 300
LVI-laitteet 500
Lämmitys sis. vastikkeeseen
Lämmin vesi sis.vastikkeeseen
Sähköinen lisälämmitys 360

Yhteensä vuodessa 3 000 kWh.

Omakotitalo

123 m², neljä asukasta, 19 600 kWh/ vuosi.

Suora sähkölämmitys, varaava takka, ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumppua tai takkaa ei hyödynnetä juurikaan. Sähkösauna. Varusteet: pyykinpesukone, kuivausrumpu, TV ja normaalit viihdelaitteet, pelikoneet, jääkaappi ja pakastin (täyskorkeat), koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla.

Kylmälaitteet 600
Ruuanvalmistus ja astianpesu 680
Pyykinpesu ja -kuivaus 600
Kodin elektroniikka 700
Valaistus 1 120
Muu 700
Sähkökiuas 1 000
LVI-laitteet 600
Autonlämmitys 400
Lämmin vesi 3600
Sähkölämmitys 9 600

Yhteensä vuodessa 19 600 kWh.

20.02.2023

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.