Saunakiulu ja -kauha.

Kotisaunan lauteilla

Saunominen on ihan parasta, mutta toki se kuluttaa energiaa. Me vertailimme eri saunatyyppejä keskenään.

Infograafi saunomisen eri tapojen energiankulutuksesta.

 

Sähkösaunan lämmityksessä yli 50 prosenttia sähköstä kuluu esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Turhinta tuhlausta on pitää sauna lämpimänä tyhjillään. Lämmityskertojen lisäksi saunomisen kesto ja lämpötila vaikuttavat energiankulutukseen. Kun saunassa on hyvä ilmanvaihto, voi kiukaan termostaatin säätää pienemmälle tinkimättä hyvistä löylyistä. Modernit talotekniset ratkaisut auttavat saunan tuottaman lämmön talteenotossa.

Vinkit saunanlämmitykseen

• Vähennä saunan ilmanvaihtoa, kun aloitat lämmittämisen.

• Lämmitä sauna kerralla koko seurueelle.

• Saunaan kannattaa mennä heti, kun se on valmis.

• Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70–80 °C.

• Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20–30 %.

• Sammuta kiuas saunomisen päätyttyä. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.

• Lisää saunan ilmanvaihtoa, kun lopetat saunomisen.

 

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 1.6.2020. Päivitetty hinnat nykytilannetta vastaavalle tasolle.

04.10.2022 // Teksti Johanna Pelto-Timperi // Kuva: Dreamstime. Lähteet: Motiva.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.