fbpx
Grilli kuumana

Grillaus on valintoja täynnä

07.06.2021 // Teksti Päivi Savolainen

Hiili, kaasu vai sähkö? Sytytysneste vai ekologinen sytyke? Makkara vai maissi? Voit vaikuttaa energiankulutukseesi ja hiilijalanjälkeesi myös sillä, miten ja mitä grillaat.

Grillaaminen ja ulkona ruokailu maistuvat vielä makoisemmilta, kun tietää tehneensä valintoja ympäristön hyväksi. Vertailimme eri grillaustapojen plussia ja miinuksia.

Grillausvaihtoehdot vertailussa.

 

Kalaa ja kasviksia grilliin!

Ympäristötietoinen grillaaja huomioi myös grillattavien ruokien hiilidioksidipäästöt. Kasvisten hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin lihan. Kaupan hyllyllä on lihanystäville myös runsaasti kasvisperäisiä vaihtoehtoja vegemakkaroista härkäpapupihveihin.

Lukuisat vihannekset, juurekset, sienet ja hedelmät sopivat grilliin loistavasti, kuten myös kestävästi pyydetty tai kasvatettu kala. Ympäristöystävällisintä on grillata lähellä tuotettua luomua. WWF:n kala- ja lihaoppaiden vihreältä listalta löytyvät ympäristön kannalta vastuulliset vaihtoehdot sekä niistä valmistettavia reseptejä.

Lihaopas – WWF Suomi

Kalaopas – WWF Suomi

Reseptit – WWF Suomi

 

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.