Nainen istuu ulkona kannettava tietokone sylissään.

E-lasku on ekoteko

Maija Euranto valitsi e-laskun heti kun se tuli mahdolliseksi. Pienilläkin teoilla voi säästää luontoa.

Milloin siirryit e-laskun käyttäjäksi?

Siitä on niin monta vuotta aikaa, etten edes muista. Työskentelen tilitoimistossa ja työn kautta olin tottunut käyttämään sähköisen taloushallinnon palveluita ja miettimään asi- akkaillemme vaivattomia ratkaisuja. Ehkä siksikin tuntui täysin luontevalta valita e-lasku.

Miksi siirryit e-laskuun?

E-lasku on tavattoman helppo. Kaikki toimii automaattisesti ja selkeästi. Ei tarvitse enää näpytellä tilinumeroja, viitteitä ja summia. Virheiden mahdollisuus pienenee. Maksaminen on myös nopeampaa.

Mietitkö, että tiet samalla myös ekoteon?

Mietin toki. Vaikka olen töissä järjestelmällinen, kotona saattoivat paperit pyöriä hyllyissä. Verkkopankissa ne pysyvät järjestyksessä. Kaikki laskut arkistoituvat verkkopankkiin ja minun ei tarvitse enää säilyttää paperisia laskuja. Kaikki laskuni ovat e-laskuja, joten kyllähän tässä vuoden mittaan tulee sääste- tyksi paperia ja sitä kautta luonnonvaroja.

Miten laskut käytännössä hoituvat?

Jotkut laskut menevät automaattisesti maksuun, niin myös Turku Energian sähkölasku. Osan käyn erikseen hyväksymässä, kun saan pankista sähköpostiini viestin, että verkkopankkiin on tullut uusi lasku.●

Tiestikö?

❯ Verkkolasku on keskimäärin neljä kertaa ilmastoystävällisempi kuin paperilasku.

❯ Laskua kohden verkkolaskun hiilijalanjälki on pienimmillään noin 150 garmmaa ja paperisen noin 450 grammaa.

❯ Verkkolaskun 150 grammaa ja paperilaskun 450 grammaa hiilidioksidia vastaavat yhden ja kolmen kilometrin ajomatkaa henkilöautolla.

❯ Suurin säästö tulee ajan säästämisestä aiheutuvasta työn tehostumisesta ja siitä saatavistapäästösäästöistä.

17.11.2015 // Teksti Pirkko Soininen // Kuvat Mikael Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.