Kuvituskuvassa useita lamppuja.

5 vinkkiä yrityksen energialaskun pienentämiseen

Turku Energia tekee yhteistyötä Turun Yrittäjien ja Varsinais-Suomen Yrittäjien kanssa ja tarjoaa molempien yhdistyksen jäsenille energiaa etuhintaan. Turku Energian yritysmyynnistä vastaava päällikkö Mika Berg kokosi vinkit, kuinka yrittäjä voi säästää pitkän pennin energialaskussaan ja samalla lisätä ympäristöystävällisyyttään.

Energia-asioiden miettiminen kannattaa, vaikka moni yrittäjä kokee ne vaikeiksi. Turku Energian Mika Bergin mukaan yritys voi saavuttaa varsin helposti tuhansien eurojen säästöt, kun yrityksen energiakulut ovat yli 50 000 euroa vuodessa. Säästöä saa toki aikaan myös, kun yrityksen energialasku on pienempi. Energiakäytön vähentyessä myös yrityksen tuottama rasitus ympäristölle pienenee.

  1. Kun yrityksen energiakulut ylittävät 50 000 euroa vuodessa, kannattaa teettää energiakatselmus. Kiinteistön energiakatselmusraportissa käsitellään kohteen energian ja veden käytön nykytilanne, kuvataan LVIS-järjestelmien toiminta ja käyttö sekä esitetään säästötoimenpiteitä perusteluineen, säästövaikutuksineen ja takaisinmaksuaikoineen. Turku Energia suosittelee mielellään kumppaneita energiakatselmuksen laatimiseksi, ja tietyt ehdot täyttävät yritykset voivat saada myös Motivalta tukea sen laadintaan. Energiatehokkuussopimukseen liittyneelle pk-yritykselle tuki on 50 % ja muille 40 %. (Lähde.)
  2. Valaistuksen uudistaminen on helpoimpia keinoja säästää sähkönkulutuksessa. Taloyhtiöt ja yritykset voisivat säästää tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin vuodessa, jos ne ottaisivat käyttöön led-valot ja niiden mahdollistaman tehokkaan valaistuksen ohjauksen. Ohjauksella tarkoitetaan esimerkiksi, että valot ohjelmoidaan loistamaan kirkkaammin töistä paluuaikaan, kun ihmisiä on paljon liikkeellä ja vastaavasti himmeämmin yöaikaan.
  3. Kiinteistöjen lämpötilojen oikeanlaisella optimoinnilla voidaan saavuttaa kymmenien prosenttien säästöt lämmityskustannuksissa. Tehokkain tapa säästää on laskea tilan lämpötilaa aina, kun tila ei ole aktiivisesti käytössä. Turku Energia tekee yhteistyötä OptiWatti-järjestelmän kanssa, jonka avulla lämmityksen saa ajastettua huonekohtaisesti esimerkiksi yön ajaksi viileämmäksi. Käyttäjien palatessa tiloihin lämpötila automaattisesti palautuu takaisin mukavuustasolle.
  4. Uudet energiatuotantomuodot ja ratkaisut saattavat tuoda merkittävät säästöt energiaa paljon kuluttaville yrityksille. Turku Energialta saa paljon muutakin kuin sähköä ja lämpöä, kuten aurinkopaneelit yrityksen katolle. Lisäksi laajan paikallisen kontaktiverkostomme ansiosta voimme yhdistää alueen yritykset pohtimaan energia-asioita yhdessä. Tuloksena voi syntyä aivan uusia ratkaisuja, kuten Artukaisiin valmistunut höyrylaitos.
  5. ALD Automotiven mukaan yritys voi säästää 210–240 euroa työsuhdeautoa kohti ottamalla käyttöön hybridimallin. Säästön syntymisen kannalta oleellista kuitenkin on, että työntekijän on helppo ladata autonsa työpaikalla ja kotonaan. Turku Energialta yritys saa kaiken tarvittavan sähköautojen lataamiseen: kartoituksen, sopivan latauslaitteen ja asennuksen.

Tutustu Turku Energian tarjoamiin etuihin

Berg kannustaa yrittäjiä rohkeasti olemaan yhteydessä yritysmyynnin tiimiin:

– Lupaamme tuoda lisäarvoa asiakkaamme liiketoimintaan ja tarjota kokonaisvaltaisen energiaratkaisun, joka pitää sisällään esimerkiksi lämmön ja sähkön lisäksi aurinkopaneelit ja sähköautojen latauspisteet.

Turku Energia tekee Turun Yrittäjien kanssa monenlaista yhteistyötä muun muassa tapahtumien osalta. Turun Yrittäjien jäsenille on räätälöity lisäksi etuhintainen sähkösopimus, joka on turvallinen ja kiinteähintainen sähkösopimus. Yrittäjäedun saaminen edellyttää voimassaolevaa yrittäjäjäsenyyttä ja -numeroa. Bonuksena Berg lupaa etuun tarttuville vielä yllätysedun.

– Paikallisena toimijana meidän on helppo tulla paikalle keskustelemaan ja pohtimaan erilaisia ratkaisuja. Meillä on laaja joukko ammattilaisia tiimissämme, jotka tuntevat niin yritysvastuuasiat kuin erilaiset teknisetkin ratkaisut.

→ Tutustu Yrittäjäetuun 

06.03.2019 // Teksti Toni Perez // Dreamstime

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.