Omakotitalon katolla on aurinkopaneelit..

Vanhan talon uudet aatteet

Kotimainen aurinkopaneelien valmistaja ja passelin hintainen paketti saivat paraislaiset Pia ja Veijo Vainion hankkimaan aurinkopaneelit kotikatolle omalta energiayhtiöltä. Ratkaisu leikkasi sähköenergialaskusta viidenneksen. 

– Ilmaston lämpeneminen on tosiasia ja halusimme omalta osaltamme hyödyntää aurinkoenergiaa. Muutenkin arvostamme energiaa säästäviä ja päästöjä vähentäviä vaihtoehtoja. Turku Energialla oli tarjolla Suomessa valmistettu tuote ja hyvä tarjous kokonaispaketista, Veijo Vainio kiittelee.

Paraisilla sijaitsevan, vuonna 1948 rakennetun rintamamiestalon katolle asennettiin 12 aurinkopaneelia heinäkuussa 2019.

– Kunhan toimenpidelupa saatiin Paraisten kaupungilta ja kaikki komponentit olivat saatavilla, asennus sujui erittäin nopeasti yhdessä päivässä. Asennuksen jälkeen kaikki on toiminut moitteettomasti, joten tukea ei ole sittemmin tarvittu, Vainio toteaa.

Paraisilla jo 37 vuotta viihtyneiden Veijo ja Pia Vainion vuotuinen sähkönkulutus on noin 7 000 kWh. Ympäristökuormituksen kevenemisen lisäksi Vainio iloitsee siitä, että aurinkopaneelit pienensivät pariskunnan sähköenergialaskua noin 20 prosenttia.

– Sähkölaskun suuruuteen vaikuttavat merkittävästi korkeat verkkoyhtiön perusmaksut, jolloin kokonaissäästö jää suhteellisesti pienemmäksi. Tietenkin itse tuotettu sähkö pienentää osaltaan siirtomaksuja/kWh. Lisäksi pitkällä tähtäimellä energian hinta tulee todennäköisesti nousemaan, joten aurinkopaneelien avulla voimme saada silloin enemmän säästöjä, Vainio uskoo.

Paneelien tuottamasta energiasta Vainiot ovat pystyneet hyödyntämään noin kolmanneksen. Ylijäämätuoton Turku Energia ostaa ja myy edelleen muille asiakkaille. Energiayhtiön sähkölle on yhä käyttöä, sillä aurinkopaneelit eivät tuota sähköä jatkuvasti.

Tuotto on osoittautunut aurinkoisina kesäpäivinä erittäin hyväksi. Vainiot seuraavat voimalan tehoa ulkona olevan invertterin näytöltä ja verkkoyhtiön sivustolta.

– Invertteriltä saamme päivittäisen, kuluvan vuoden ja kokonaiskäyttöajan lukemat. Verkkoyhtiön sivuilta tiedot täydentyvät energiayhtiön ostaman ylijäämäsähkön ja kuluttamamme ostoenergian osalta. Nämä tiedot syötämme excel-taulukkoon, jolloin voimme seurata investoinnin kannattavuutta.

Turku Energian toimittamilla aurinkopaneeleilla on pitkä takuu, esimerkiksi niiden sähköntuotantotakuu on 25 vuotta. Kymmenen vuoden takuuta valmistusvirheiden ja materiaalien osalta Vainio pitää niin ikään riittävänä.

– Samoin invertterin seitsemän vuoden pidennetty takuu tuntuu hyvältä, ja toivottavasti komponentteja löytyy sen jälkeenkin tarvittaessa.

Myös tuttavat ja ohikulkijat ovat antaneet paneeleista myönteistä palautetta ja olleet kiinnostuneita sen käyttökokemuksista. Vainio suosittelee aurinkopaneeleja kaikille katoille.

– Parhaiten ne sopivat mielestäni etelään tai lounaaseen päin oleviin kattoihin, joiden edessä ei ole puita tai muita rakenteita aurinkoa peittämässä.

22.09.2020 // Teksti Päivi Savolainen // Kuvat Timo Jakonen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.