fbpx
Tom Nordblad kotinsa edustalla Hirvensalossa.

Tom Nordblad on tyytyväinen aurinkopaneeleihin

12.08.2021 // Teksti Johanna Pelto-Timperi // Kuvat Timo Jakonen

Turku Energian Louna Solar Optimi on tuottanut keväästä lähtien yllättävänkin paljon energiaa Tom Nordbladin talouteen. Nordbladit odottavat, että ratkaisu pienentää sähkölaskua ja lisää omavaraisuutta.

Nordbladit asuvat nykyään kahdestaan vuonna 1946 rakennetussa omakotitalossa Turun Hirvensalossa. Remonteissa on osaan asuinrakennuksen huoneista asennettu lattialämmitys. Se on kuitenkin harvoin päällä, koska pääosa lämmöstä saadaan kahdesta ilmalämpöpumpusta ja tarvittaessa myös kakluunista. Koska molemmat asukkaat viihtyvät ja nukkuvat parhaiten alle 20-asteisessa huoneessa, on ilmalämpöpumppujen tuottama viilennys heille tärkeä asia. Tavoitteena onkin, että jatkossa viilennys saadaan tuotettua mahdollisimman omavaraisesti aurinkoenergialla.

Aurinkoenergia lisää omavaraisuutta

Talossa oli Turku Energian yösähkö, mutta kuutisen vuotta sitten Tom Nordblad laski, että on edullisempaa valita tavallinen päiväsähkösopimus. Koska Nordblad seuraa sähkönkulutusta tarkoin, on hän jo pidemmän aikaa miettinyt, miten omavaraisuutta energiantuotannossa voisi lisätä. Kun naapurin puolella kasvaneet ikääntyneet koivut kaadettiin viime syksynä, oli hyvä aika alkaa toteuttaa aurinkoenergiasuunnitelmia. Talo pääsikin mukaan Turku Energian Louna Solar Optimin tuotepilottiin.

– Sain tarjouksia monilta yrityksiltä, mutta Turku Energian ratkaisu oli paras, vaikkei se ollutkaan edullisin. Meille oli tärkeää, että paneelit on tehty paikallisesti. Saimme asiantuntevaa palvelua niin Turku Energialta, Salo Techiltä kuin älykkään ohjausjärjestelmän asentaneelta Foremicastiltakin, Nordblad sanoo.

– Annoin vapaat kädet Turku Energian asiantuntijoille suunnitella ja mitoittaa pakettimme. Tämä oli helppo prosessi, eikä lupiakaan tarvittu tälle paneelimäärälle, hän jatkaa.

Huhtikuussa jo tuottoa

Aurinkopaneelien asennusta nopeutti se, että taloon oli tehty uusi konesaumattu peltikatto 15 vuotta sitten. Katon 45 asteen lappeelle on asennettu kymmenen paneelia ja 15 asteen lyhtyrakenteen katolle neljä paneelia. Asennus tehtiin loppuvuodesta 2020. Nordblad on seurannut puhelimen sovelluksesta energian tuottoa. Helmi–kesäkuussa aurinkopaneelit tuottivat jo yli 2 600 kWh energiaa.

– Älykäs järjestelmä ohjaa ja optimoi tuoton kahteen lämminvesivaraajaan ja toiseen ilmalämpöpumppuun. Molemmat vesivaraajat on kytketty ohjaukseen langattomasti, mutta ilmalämpöpumppuun menee kiinteä kaapeli, koska siinä oli helppo hyödyntää ulkoyksikköä varten tehtyä kourua, Nordblad toteaa.

– Kevät ja alkukesä ovat osoittaneet, että on mahdollisuuksien rajoissa tuottaa aurinkoenergialla neljäsosa koko vuoden sähkönkulutuksesta. Kulutuksemme on vuodessa noin 20 megawattia. Olen harkinnut sähköavusteisen polkupyörän ostamista, koska se olisi kätevä ladata näin kesällä aurinkoenergialla. Olemme myös harkinneet hybridin tai sähköauton hankkimista ja oman latauspisteen asentamista, Nordblad miettii.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.