Aurinkopaneeli.

Pientuotantoa aloittamassa? Ota nämä huomioon

Aurinkopaneeleja hankkimassa? Muistathan nämä valmistelut

Jos aiot tuottaa sähköä itse niin sanotulla pienvoimalalla eli aurinko-, tuuli- tai biosähkövoimalalla, sinun kannattaa tehdä asiaankuuluvat ilmoitukset ja sopimukset hyvissä ajoin ennen laitteiston käyttöönottoa. Ne on tehtävä riippumatta siitä, minkä kokoisesta laitteistosta on kyse.

– Jakeluverkkoyhtiölle tehtävästä ilmoituksesta eli tuotannon yleistietolomakkeesta käyvät ilmi tehdyt toimenpiteet ja asennetut laitteet. Verkkoyhtiön kanssa on tehtävä myös verkkopalvelusopimus ennen laitteiston käyttöönottoa, sanoo Turku Energia Sähköverkkojen liittymispalvelupäällikkö Timo Juhala.

Joinakin hetkinä voimala tuottaa sähköä yli oman tarpeen. Tämä ylijäämäsähkö siirretään sähköverkkoon muiden käytettäväksi.

– Verkkoyhtiö ei osta verkkoon siirrettyä sähköä, joten asiakkaan on tehtävä sähkönmyyjänsä kanssa erillinen sopimus oman tuotantonsa myymisestä, Juhala sanoo.

Energiayhteisö jakaa pientuotannon hyödyt

Energiayhteisöjä on voinut perustaa Turku Energia Sähköverkkojen (TESV) alueella vuoden alusta lähtien. Energiayhteisö on saman sähköliittymän alueella toimivien sähkönkäyttäjien muodostama yhteenliittymä, joka hyödyntää yhteiseksi sovittua, esimerkiksi oman aurinkovoimalan sähköntuotantoa. Jäsenet hyötyvät yhteisöstä siis ennen kaikkea pienempien energiakustannusten myötä.

Energiayhteisössä pienvoimalan, kuten aurinkosähköjärjestelmän, tuottamaa energiaa voidaan käyttää kiinteistön yhteisten tilojen ja laitteiden lisäksi asunnoissa ja liiketiloissa. Jos tämän jälkeen sähköä jää yli, se myydään sähköyhtiölle.

Yhteisön perustamisesta ilmoitetaan Turku Energia Sähköverkoille Energiayhteisön rekisteröitymisilmoituksella, minkä jälkeen Energiayhteisöstä tehdään sopimus TESV:n kanssa.

Netotus pienentää sähkölaskua

Vuoden alussa Turku Energia Sähköverkkojen alueella siirryttiin pientuotannon netotukseen. Se tarkoittaa sitä, että asiakkaan pienvoimalassa, kuten aurinkovoimalassa, tuotettu sähkö vähennetään kulutetusta sähköstä ja ainoastaan näiden erotus siirtyy sähkölaskulle. Aiempaan verrattuna asiakas siis säästää myös siirtomaksuissa ja veroissa.

28.08.2023 // Teksti Juho Heikkinen // Kuvat Dreamstime

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.