Ilmakuva aurinkovoimalan rakennusprojektista Meyer Turun telakalla.

Luksusristeilijöitä rakennetaan pian osin aurinkovoimalla

Syyskuusta lähtien osa Meyer Turun telakan tuotantoenergiasta saadaan auringosta. Aurinkosähkövoimala ja pitkään käytössä ollut ekologinen kaukolämpö pienentävät laivanrakennusprosessin hiilijalanjälkeä. Hanke on toistaiseksi Turku Energian suurin.

Turku Energia toimittaa yhteistyössä Finnwind Oy:n kanssa Meyer Turku Oy:lle 1 584 aurinkopaneelin voimalan. Aurinkopaneelit asennettiin Meyer Turun uuden levyvaraston katolle kelluvana, painoperustaisena asennuksena.

Aurinkovoimalan rakennustyöt alkoivat huhtikuussa, kun hankkeen toteuttamiseen saatiin tarvittavat luvat. Työt etenivät paneelien, paneelitelineiden ja kaapelointien asennuksella. Heinäkuussa asennettiin invertterit ja myöhemmin kesän aikana erillinen invertterikeskus.

Aurinkovoiman käyttäminen vahvistaa Meyerin ympäristöohjelman tavoitteita. Telakan mittavissa investointihankkeissa huomioidaan erityisesti energiatehokkaat ratkaisut.

– Voimala tuottaa vuodessa yhteensä noin 483 megawattituntia (MWh) sähköä. Määrä vastaa lähes 200 kerrostaloasunnon vuotuista sähköntarvetta ja vähentää yli 100 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Suuri osa käyttämästämme sähköstä tuotetaan edelleen vesivoimalla, Meyer Turun varatoimitusjohtaja Tapani Pulli kertoo.

Aurinkovoimalat yleistyvät

Aurinkovoimala toimii PPA-mallilla, jossa Turku Energia omistaa järjestelmän ja myy sen tuottaman sähkön pitkäaikaisella sopimuksella Meyer Turulle.

– Tämä hanke on oiva esimerkki siitä, miten isot teollisuusyritykset voivat hyödyntää omia kiinteistöjään ympäristöystävällisen energian tuottamisessa. Kyseessä on Turku Energian suurin aurinkovoimalahanke tähän mennessä. On ollut hienoa huomata, että niin yritys- kuin kuluttaja-asiakkaatkin ovat erittäin kiinnostuneita aurinkoenergiasta, Turku Energian tuotepäällikkö Kimmo Kuusinen iloitsee.

Ensimmäinen kaukolämpöasiakas

Sekä Meyer Turku että Turku Energia ovat olleet jo pitkään edelläkävijöitä tuotannon ympäristövaikutusten huomioimisessa. Turku Energian kaukolämpötoiminta alkoi vuonna 1976 yhteistyössä telakan kanssa.

– Turun telakka on ensimmäinen ja pitkäaikaisin kaukolämpöasiakkaamme. Kartoitamme telakalla kohteita, joista löytyy mahdollisuuksia säästää lämmityksessä. Lisäksi suunnitelmissa on lämmön toimitusvarmuuden varmistaminen telakan kriittisissä prosesseissa rakentamalla esimerkiksi toinen liityntäpiste kaukolämpöverkkoon, lämpöpalvelupäällikkö Jari Kairama  paljastaa.

Tämän lisäksi Meyer Turku on toteuttanut tai toteuttamassa useita energiansäästöön ja -tehokkuuteen tähtääviä hankkeita, kuten kiinteistöjen automaatiojärjestelmän, kompressoriaseman lämmöntalteenottojärjestelmän ja lohkohallien ilmastointikoneiden talteenoton uusimiset sekä hukkalämmön ohjaamisen maalaushallien lämmitykseen.

Meyer Turun aurinkovoimala

  • Paneeleja 1 584 kpl
  • Voimalan pinta-ala lähes 4 000 m2
  • Yksittäisen paneelin teho 345 Wp
  • Paneelitehoa yhteensä 546.5 kWp
  • Inverttereitä 8 kpl, joista kukin teholtaan 60 kW. Teho yhteensä 480 kW.
  • Arvioitu vuosittainen sähkön- tuotanto 483 MWh
26.08.2019 // Teksti Annika Kujanpää // Meyer Turku

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.