Auringonkukat auringossa.

Joko sinäkin siirryt aurinkoenergiaan?

Aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen nykyään on paitsi helppoa, myös taloudellisesti järkevää. Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet 2010-luvun aikana maailmanlaajuisesti yli 80 prosentilla. Paneelien tehot ja hyötysuhteet ovat parantuneet, mikä tekee aurinkosähköjärjestelmän hankkimisesta koko ajan houkuttelevampaa.

Maailmassa asennetaan jokaisen tunnin aikana yli 70 000 aurinkopaneelia*

Tiesitkö, että aurinkoenergian osuus kaikesta maailmassa tuotettavasta energiasta kasvaa kohisten? Sen tuotanto on lähes 200-kertaistunut vuosituhannen alusta. Vuonna 2017 aurinkoenergiaan investoitiin enemmän kuin kivihiileen, maakaasuun ja ydinvoimaan yhteensä.

Miksi hankkia aurinkopaneelit?

Hyötysuhde

Aurinkopaneelit sopivat Suomen olosuhteisiin hyvin. Etelä-Suomessa vuotuinen aurinkosäteilyn määrä on samaa luokkaa kuin Pohjois-Saksassa, kun neliömetrin kokoiselle alueelle säteilee vuodessa 980 kilowattituntia. Myös Suomen lämpötilat ovat paneeleille optimaaliset, sillä viileässä säässä niiden hyötysuhde on parempi kuin kuumassa. Kolea ilmasto samalla pidentää paneelien käyttöikää.

Takaisinmaksuaika

Laadukas ja oikein mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin jopa kymmenessä vuodessa. Sen jälkeen investointi alkaa tuottaa puhdasta voittoa omistajalleen. Aurinkosähköjärjestelmä nostaa myös kiinteistön arvoa. Paneelien tavanomainen käyttöikä on 30 vuotta.

Hiilidioksipäästöt

Aurinkoenergian käytöllä vähennät helposti hiilidioksidipäästöjä. Pienikin aurinkopaneelipaketti vähentää päästöjä vuodessa keskimäärin kolmen kuukauden autoilun verran.*

Tuotanto omaan käyttöön

Kesäpäivänä aurinkosähkön tuotanto riittää mainiosti kodin energiantarpeeseen. Kesällä aurinkosähköä kannattaa hyödyntää esimerkiksi kodin viilentämisessä ilmalämpöpumpulla. Keskikokoisen järjestelmän hetkellinen teho yltää jopa 4 kW:iin kesäpäivänä.

Tarkistuslista aurinkopaneelien hankintaan

Paneelien laatu

Aurinkopaneelien valmistustavoissa on eroja. Varmista, että hankkimiesi paneelien valmistuksessa on panostettu työn tarkkuuteen ja laadunvalvontaan. Laatu näkyy myös tuotetun sähkön määrässä, sillä kunnollisten paneelien hyötysuhde on yleensä parempi kuin halvoissa versioissa.

Takuuajat

Korkea laatu tarkoittaa useimmiten pitkää takuuaikaa. Kannattaa ottaa huomioon, että paneeleille, inverttereille ja työlle on myönnetty omat, erilliset takuuaikansa.

Paneelien tehot

Tekniikan kehittyessä paneelien tehot ovat kasvaneet, mikä tarkoittaa entistä parempaa energiantuottoa kodin tarpeisiin. Samalla paneelien käyttöä ohjaava tekniikka on jalostunut, ja muun muassa älykkäät invertterit maksimoivat paneelikohtaisen tuoton.

Paneelitoimittaja

Kun hankit aurinkosähköjärjestelmän luotettavalta toimittajalta, voit olla varma investointisi kannattavuudesta. Me Turku Energialla huolehdimme, että saat tarpeitasi vastaavan järjestelmän. Varmistamme myös, että olet hankintaasi tyytyväinen jatkossakin ja voit olla kaikissa energia-asioissa meihin yhteydessä.

03.05.2019

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.