Mikko Uusikartano.

Ihan omaa aurinkosähköä

Mikko Uusikartano varasi ensimmäisten joukossa itselleen omat aurinkopaneelit Turku Energian pian valmistuvasta aurinkovoimalasta.

Miten onnistuit varaamaan nimikkopanelit?

Arvasin, että minun pitää olla nopea. Tiesin, että Helsingissä vastaavassa tempauksessa paneelit menivät kuin kuumille kiville.

Mikä sai sinut innostumaan aurinkoenergiasta?

Uskon, että auringon ja tuulen tarjoamaa energiaa otetaan tulevaisuudessa yhä enemmän käyttöön kaikkialla maailmassa. Espanjassa ja Saksassa on jo isoja aurinkovoimaloita. Ratkaisut tulevat koko ajan edullisemmiksi, ja tekniikka on kehittynyt niin, että aurinkoenergiaa pystytään ottamaan talteen pilvisempinäkin päivinä.

Miksi juuri Turku Energian aurinkopanelit?

Tämä on helppo ja kätevä tapa ottaa kantaa aurinkoenergian puolesta. Olen ylpeä turkulaisista, kun voimalan toiminta on lähtenyt näin hyvin liikkeelle. Voisin asentaa talooni myös aivan oman paneelijärjestelmän, mutta tuen mieluummin voimalaa.

Onko tämä sinulle ekoteko?

Ilman muuta. Luonto on tärkeä meille kaikille, ja kun on lapsia, niin ajattelee myös heidän tulevaisuuttaan. En välttämättä tule saamaan paneeleiden kautta takaisin kaikkea rahaa, jonka niihin sijoitan, mutta ne ovat investointi puhtaamman luonnon puolesta.

Mihin käytät aurinkoenergian?

Minua inspiroi ajatus, että elektronista musiikkia voi toteuttaa ekologisesti auringolla. ●

*) Aurinkopaneelin nimellisteho Wp (Watt-peak) on se teho, minkä paneeli antaa kun auringon säteily kohtaa paneelin kesällä 35° kulmassa auringon säteilytehon ollessa 1000 W/m².

Tiesitkö?

❯ Turku Energian aurinkovoimala valmistuu Kupittaalle Turun Teknologiakiinteistöjen katolle huhtikuun alkuun mennessä. Jos talvi jatkuu pitkään, pakkas- ja lumitilanne voi siirtää valmistumista.

❯ Yhden paneelin pinta-ala on 1,62 neliömetriä. Paneelin nimellisteho on 265 Wp* ja arvioitu tuotantomäärä 250 kWh vuodessa. Koko voimalan vuosituotantoarvio on 62 500 kWh, millä katetaan 25 kerrostalokaksion kuluttama sähköenergia vuodessa.

❯ Aurinkopaneeleja vuokrataan Turku Energian asiakkaille hintaan 4,30 €/kk. Paneelin tuottaman sähkön hinta vähennetään vuokraajan sähkölaskusta. Hyvitys vaihtelee tuotannon mukaan.

❯ Yhden paneelin tuottamalla energialla katetaan esimerkiksi astianpesukoneen vuotuinen sähkönkulutus, joka on noin 250 kWh/vuosi.

❯ Aurinkovoiman rakentaminen tähtää uusiutuvien energialähteiden tavoitteeseen, minkä mukaan puolet myydystä sähköstä ja lämmöstä tuotetaan uusiutuvalla energialla vuoteen 2020 mennessä.

❯ Ensi vaiheessa voimalan laajuudeksi päätettiin 170 paneelia. Ne varattiin nopeasti loppuun, ja 11.2. tuli varattavaksi 80 paneelia lisää.

❯ Voimalan toimittaa Areva Solar Oy, ja paneelit kokoaa SaloSolar Oy Salossa.

Varaa paneelisi tai liity jonotuslistalle

22.02.2016

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.