Omakotitalon katolla on aurinkopaneelit. Asukas Mikko Hallamaa hymyilee talon parvekkeella.

Hallamaat korvasivat öljylämmitystä aurinkopaneeleilla

Aurinkopaneelien asentaminen omakotitalon katolle kohensi turkulaisen Hallamaan perheen asumismukavuutta. – Parasta on, että pystyimme kesällä viilentämään yläkerran omalla sähköllä, myyntipäällikkönä Virialla työskentelevä Mikko Hallamaa kertoo.

Aurinko lämmittää 1920-luvulla rakennetun, puurakenteisen talon yläkerran kesäisin varsin kuumaksi. Hallamaan viisihenkinen perhe on nauttinut päättyneenä kesänä erityisesti siitä, että ilmalämpöpumppua on voinut pitää surutta päällä viilentämässä huoneilmaa. 

– Aurinkopaneelit asennettiin alkukesästä, joten käyttökokemusta on kertynyt vasta lyhyeltä ajalta. Myöskään lopullista hyötytuottoa en pysty vielä arvioimaan, mutta tällä hetkellä olen tyytyväinen. Ei ainakaan pätkääkään harmita, vaikka investointi oli melko iso, Mikko Hallamaa sanoo ja jatkaa: 

– Kun sähkö tulee omista aurinkopaneeleista, ei tarvitse miettiä, miten paljon virtaa ilmalämpöpumppu vie. Myös lämmin käyttövesi valmistuu kesällä meillä nyt omalla sähköllä.  

Hallamaat hankkivat samassa yhteydessä 120 litran vetoisen lämminvesivaraajan, johon aurinkopaneelien tuottama energia pääosin varastoituu.  

– Vesivaraajan lämmittämä vesi ei ole ainakaan vielä loppunut kesken, ja tarpeen tullen öljykattila lämmittää edelleen myös vettä, Mikko toteaa. 

Taustalla ekologinen ajattelu

Aurinkopaneelien hankinta oli Hallamaille yksi lisäaskel ympäristöystävällisemmän asumisen suuntaan. Kolmikerroksinen hirsitalo on peruskorjattu vuonna 2006 ja pääsääntöisenä lämmitysmuotona oli öljy. Muuttonsa jälkeen vuonna 2011 Hallamaat hankkivat ensin yhden ilmalämpöpumpun ja sitten toisenkin. 

– Lämmitimme aiemmin myös käyttöveden öljyllä menetelmällä, jonka hyötysuhde oli melko huono. Aloin miettiä, että öljylaskua olisi hyvä saada pienemmäksi. Päädyin nykyiseen ratkaisuun eli ottamaan auringon energian talteen paneeleilla ja varastoimaan sen lämpimään veteen. En vielä osaa sanoa, minkä verran öljylasku pienenee, mutta olen jo huomannut, ettei öljypoltin juurikaan enää käy, Mikko kertoo. 

– Tavoitteenamme onkin minimoida öljyn käyttö ja asua hieman ekologisemmin. Säästö tulee suurimmaksi osaksi juuri öljykuluista. Mietin myös sitä, että seuraava automme tulee todennäköisesti olemaan sähköauto. Aurinkopaneeleilla tuotettava sähkö voi olla avuksi myös sitä ladattaessa, hän jatkaa. 

Kotimaiset aurinkopaneelit ja luotettava paneelitoimittaja

Mikko tilasi Turku Energian aurinkopaneelit avaimet käteen -toimituksena. Hallamailla on tarjolla olevista kotitalouksien paketeista pienin, S-kokoinen, johon kuului yhdeksän paneelia. Niiden teho on 3,3 kWp. Enempää aurinkopaneeleja ei katolle mahtuisikaan. 

Valinta tapahtui kilpailuttamalla. Mikko lähetti tarjouspyynnön paneeleista ja asennuksesta seitsemään paikkaan, joilla kaikilla oli sertifioidut asentajat. Hän jatkoi neuvotteluja kolmen tarjoajan kanssa. 

– Turku Energia ei ollut edullisin, mutta koska hintaerot olivat hyvin pienet, muut asiat nousivat ratkaiseviksi. Turku Energia veti pisimmän korren, koska se tarjosi suomalaisia, Salo Solarin valmistamia aurinkopaneeleita. Halusin tukea kotimaista tuotantoa. 

– Toinen tärkeä asia oli takuu. Pakettiin kuuluvilla paneeleilla on 15 vuoden valmistusvirhe- ja materiaalitakuu. Pitkiä takuita tarjoavat muutkin, mutta ajattelin, että jos 10 vuoden kuluttua tulee jokin ongelma, Turku Energia on todennäköisesti vielä olemassa. Monesta pienemmästä yrityksestä ei voi olla varma, että takuuta voi oikeasti käyttää, Mikko arvioi. 

Mikon on yllättänyt, miten suuria paneelien sähköntuotannon erot ovat päivästä toiseen.  

– Jälkiviisaana olisin voinut harkita tehokkaampiakin paneeleja, hän sanoo. 

06.10.2020 // Teksti Maija Rauha // Kuvat Mikael Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.