Kerrostalorakennuksia auringonpaisteessa.

Energiaa auringosta

Turku Energia ja Finnwind toimittavat yhteistyössä aurinkopaneeleja kotitalouksille ja yrityksille. Voit myös vuokrata itsellesi nimikkoaurinkopaneelin Kupittaan aurinkovoimalasta, jos omien aurinkopaneelien hankinta ei ole mahdollista.

Aurinkopaneelit tarjoavat kätevän keinon pienentää sähkölaskua, kasvattaa kiinteistön arvoa ja pienentää hiilijalanjälkeä. Niistä saatava sähkö on täysin päästötöntä ja uusiutuvaa.

– Varsinais-Suomessa aurinkopaneeleista saadaan tehokkaasti energiaa maaliskuun alusta lokakuuhun. Yksi aurinkopaneeli tuottaa sähköä keskimäärin 10 prosenttia kerrostalokaksion vuotuisesta kulutuksesta, sanoo Turku Energian kuluttajamyynnin päällikkö Anne-Mari Niemelä. 

Aurinkoenergiaa pääsee kokeilemaan helpoimmin vuokraamalla paneelin Kupittaan aurinkovoimalasta. Muutaman euron kuukausimaksua vastaan saa oman nimikkopaneelin, jonka tuottaman energian hinta vähennetään sähkölaskusta.

Nimikkopaneelin varaaminen ja vuokraaminen Kupittaan aurinkovoimalasta onnistuu Turku Energian nettisivuilla.

Aurinkosähköä kaikkialle

Aurinkoenergiaa pystyy tuottamaan helposti myös itse. Turku Energian kautta voi tilata energia-alan ammattilaisten suositteleman aurinkopaneelipaketin, jolla tuottaa uusiutuvaa energiaa omaan käyttöön.

Asennettava kokonaisuus räätälöidään kotitalouden, yrityksen, maatilan tai vaikka kesämökin tarpeiden ja kulutuksen mukaan. Paneelit toimittaa Finnwind. Niitä voidaan asentaa rakennusten katoille, seiniin ja muihin kantaviin rakenteisiin sekä maahan.

– Paneelien hankkimiseen on mahdollista hakea kotitalousvähennystä, yrityksen energiatukea tai maatilan investointitukea. Oman aurinkosähköjärjestelmän voi hankkia nyt myös kuukausirahoituksella eli aurinkosähkön tuottajaksi pääsee jo pienelläkin kuukausimaksulla, alkaen 85 euroa kuukaudessa, Anne-Mari kertoo.

Finnwindin ammattilaiset huolehtivat järjestelmän vaatimista sähkö- ja asennustöistä, jotta aurinkopaneelit voidaan kytkeä sähköverkkoon. Samalla he opastavat tarvittavien toimenpidelupien hankinnassa ja laitteiden käytössä. Paneeleilla on 12 vuoden materiaalija valmistusvirhetakuu. Lisäksi niihin kuuluu tehontuottotakuu ja asennuksen takuuaika.

– Aurinkopaneelit ovat kestäviä ja niiden sähköntuottokyky säilyy korkeana pitkään. Arvioitu toimintaikä on 30 vuotta, Anne-Mari kertoo.

Ryhdy sähkön pientuottajaksi

Sähköverkkoon kytkettyjen aurinkopaneelien omistajasta tulee samalla sähkön pientuottaja. Kiinteistössä voi näin ollen käyttää rinnakkain sekä sähköyhtiöltä ostettua energiaa että itse tuotettua sähköä.

Pientuottajan tulee päivittää sähkösopimusasiat kuntoon pientuotannon ostosopimuksella. Mikäli aurinkopaneelit tuottavat enemmän energiaa kuin kiinteistössä kuluu, siirtyy ylijäämä verkkoon. Ylijäämän voi myydä Turku Energialle.

– Parhaan edun pientuottamisesta saa silloin, kun pystyy käyttämään suurimman osan aurinkosähköstä itse.

Verkkoon tuotettu sähköenergia hyvitetään asiakkaalle sähkölaskun yhteydessä, kun pientuotannon MinunSähkö-ostosopimus on tehty Turku Energian kanssa. ●

-> Saat lisätietoja aurinkopaneeleista ja sähkön pientuottamisesta nettisivuiltamme tai soittamalla asiakaspalveluun puh. 02 2628 111 (pvm/mpm).

23.05.2018 // Teksti Annika Kujanpää // Kuvat Dreamstime

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.