Minna Vuoristo käyttää aurinkovoimalla tuotettua sähköä.

Aurinkosähköä omista paneeleista

Kun Turku Energian ensimmäinen aurinkovoimala käynnistyi viime toukokuussa Kupittaalla, kolme paneelia alkoi tuottaa sähköä erityisluokanopettaja Minna Vuoristolle. Omat paneelit ovat hänelle tärkeä askel ekologisempaan suuntaan.

Mistä sait idean vuokrata aurinkopaneelit? 
Tyttäreni kanssa eteläisessä Euroopassa ja Turkissa matkustellessamme olemme huomanneet, miten monilla siellä on aurinkokeräimiä talojen katoilla. Luulin, ettei sama olisi meille mahdollista, koska täällä ei paista aurinko riittävästi. Oli iloinen yllätys, kun näin netissä liikkuessani uutisen, että Turku Energia antaa sähköasiakkailleen mahdollisuuden varata nimikkopaneeleita aurinkovoimalastaan. Klikkailin itseni heti oikealle sivulle varaamaan omat paneelit. Samalla selvisi, että täälläkin on auringonpaistetta ihan kohtuullisesti.

Millainen ekoteko se sinulle on?
Se on minulle melko iso asia. Meidän viisikymppisten sukupolvi ei ole yhtä valveutunutta kuin nuoremmat, enkä minäkään koe itseäni varsinaisesti ekointoilijaksi. Minulla on kuitenkin halu ekologisempaan maailmaan, joten aurinkopaneelit ovat askel oikeaan suuntaan. Pyrin myös antamaan hyvää esimerkkiä tyttärelleni. Tämä on helppo tapa ottaa kantaa ympäristön puolesta.

Millaisia vaikutuksia teolla on ollut?
Turku Energian verkkosivuilta voi seurata aurinkovoimalan sähköntuotantoa. Käyn aina välillä katsomassa, miten paneelini ovat tuottaneet. Olen alkanut muutenkin seurata energia- ja ekologisuusasioita entistä tarkemmin.

Mihin käytät aurinkosähkösi?
Tiedostan, että paneelini tuottavat melko vähän sähköä. Kuluisikohan se hiusten kuivaamiseen? Eniten meillä kuluu sähköä tietokoneisiin, jotka ovat yötä päivää päällä. ●

Kupittaan aurinkovoimala

Turku Energia vuokraa asiakkailleen aurinkopaneeleja Kupittaan aurinkovoimalastaan hintaan 4,30 e/kk (sis ALV 24 %). Paneelin tuottaman sähkön hinta vähennetään vuokraajan sähkölaskusta. Hyvitys vaihtelee tuotannon mukaan. Yhden paneelin pinta-ala on 1,62 neliömetriä. Yhden paneelin arvioitu tuotantomäärä on 250 kWh vuodessa. Paneelien yhteenlaskettu vuosituotanto on laajennuksen jälkeen 1.5.2017 alkaen 87 500 KWh. Voimalan vuosituotanto vastaa 35 kerrostalokaksion kuluttamaa sähköenergiaa vuodessa. Yksi paneeli tuottaa sähköä keskimäärin 10 % kerrostalokaksion vuotuisesta kulutuksesta. ●

21.02.2017 // Teksti Maija Rauha // Kuvat Markku Ojala

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.