Omakotitalo, jonka katolla on aurinkopaneelit ja pihalla sähköauto latauksessa. Piirroskuva.

Aurinkopaneelien hankkijan tärpit

Aurinkopaneeleja vertaileva astuu keskelle vaihtoehtojen viidakkoa. Millaisia ominaisuuksia on tarjolla, ja mitä ne tarkoittavat?

1 Paneelit

Aurinkopaneeleja on kahta päätyyppiä: joko yksikiteisestä tai monikiteisestä piistä valmistettuja. Turku Energialta saatavat yksikidepaneelit ovat suositumpia niiden hinta-laatusuhteen ja testatun laadun vuoksi. Paneelien suhteen kannattaa luottaa tunnettuihin valmistajiin, jotka kykenevät vastaamaan tuotteidensa toimivuudesta koko takuun voimassaoloajan. Laadukkaat paneelit myös tuottavat vähintään sen verran tehoa kuin valmistaja on luvannutkin.

2 Voimalan teho ja invertteri

Aurinkovoimalan koko kannattaa suhteuttaa talonsa sähkönkulutukseen: liian suuri voimala on taloudellisesti kannattamaton. Invertteri liittää aurinkosähköjärjestelmän osaksi kodin sähköjärjestelmää. Useimmiten kotitalouksissa käytetään kolmivaiheista invertteriä, joka mahdollistaa aurinkoenergian tasaisen hyödyntämisen kodin sähkölaitteissa. Aurinkopaneelien tuottoa voi seurata reaaliaikaisesti verkkosovelluksen kautta, mutta tällöin invertterin on oltava jatkuvassa nettiyhteydessä.

3 Tehostin

SolarEdge-inverttereillä varustetuissa voimaloissa yksittäisiin paneeleihin asennettava tehostin parantaa voimalan suorituskykyä esimerkiksi varjoisissa olosuhteissa. Lähtökohtaisesti aurinkopaneelisto toimii siten, että jos yhdelle paneelille osuu varjo, kaikki muutkin paneelit tuottavat tehoa heikommalla tasolla. Tehostin huolehtii siitä, että yhden paneelin jäädessä varjoon kaikki muut jatkavat toimintaansa parhaalla mahdollisella teholla.

4 Olosuhteet

Katon lappeen suunta määrittää pitkälti myös paneelien suunnan. Optimaalinen suuntaus on etelään päin. Paneelit on mahdollista asentaa myös aurinkoa seuraaviksi, jolloin ne ovat koko ajan sähköntuoton kannalta parhaassa asennossa. Lähtökohtaisesti paneelit ovat huoltovapaita. Jos ilmenee tarvetta puhdistaa paneelit roskista, se kannattaa tehdä hellävaraisesti. Aurinkosähköjärjestelmää hankkiessa on tärkeää varmistaa, että se on valmistettu pohjoisia oloja silmälläpitäen.

5 Kiinnitys

Paneelien asennukseen vaikuttaa luonnollisesti myös asennuskohde. Useimmiten paneelit asennetaan talon katolle. Katon materiaali, kunto ja kallistus vaikuttavat asennukseen ja kiinnitystapaan. Tasakatto esimerkiksi edellyttää useimmiten paneelien kallistamisen optimaalisen sähköntuoton takaamiseksi. Kevyet alumiinitelineet ovat kestävät ja kuormittavat kattoa vähemmän.

 

08.06.2020 // Teksti Juho Heikkinen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.