fbpx
Metsän keskellä vaaterekki, jossa vaatteita roikkumassa.

Pukeudu luontoa ajatellen

20.03.2020 // Teksti Annika Kujanpää // Dreamstime

Maailman vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä. Harkituilla vaatehankinnoilla voit keventää hiilijalanjälkeäsi luonnon hyväksi.

Löydä vaatekaapin helmet

Yhteen vaatekaappiin saa mahtumaan helposti satoja tekstiilejä. Oletko koskaan ajatellut, kuinka montaa vaatetta käytät säännöllisesti? Ammattijärjestäjien mukaan vaatekaappi kannattaa järjestellä uudelleen säännöllisesti. Näin löydät vaivattomammin käyttökelpoisia vaatteita, jotka olet jo hankkinut, ja vähennät uuden ostamisen tarvetta.

Anna tekstiilin kiertää

Älä heitä käyttökelpoisia, ehjiä tekstiilejä sekajätteeseen. Toimita vaatteet sen sijaan pestyinä ja muovipussiin suljettuina vaatekauppojen, hyväntekeväisyysjärjestöjen tai kierrätyskeskusten keräyspisteisiin. Lue lisää paikallisesta TST-Texvex-tekstiilikierrätystoiminnasta sivulla 20.

Käytettyjä tekstiilejä ottavat Turun seudulla vastaan myös: Fida, H&M, KappAhl, Lindex, Pelastusarmeija, Punainen Risti, UFF ja Vaateapu Karderoopi.

Juhlahumua lainavaatteissa

Juhlavaatteet ovat kaikkein vähiten käytettyjä vaatteita, ja niiden valmistaminen vaatii luonnonresursseja usein arkitekstiilejä enemmän. Siksi etenkin juhlavaatetusta kannattaa lainata tuttavien kesken tai vaatevuokraamosta. Oletko tutustunut esimerkiksi Vaatelainaamo Vaatepuuhun? (Forum Kortteli)

Trendikäs vai ajaton tyyli?

Vaateostoksille mennään usein hetken huumassa. Uutuustuotteiden äärellä kannattaa silti muistaa, että vaatetrendit muuttuvat nopeasti, ja halpatuotetut tekstiilit on suunniteltu tavallisesti lyhytaikaiseen käyttöön.

Vaateaarteita kirppareilta

Kirpputorien ja second hand -liikkeiden suosio vaateostospaikkoina kasvaa koko ajan. Kirpputoreja löytyy Turun seudulta reilu parikymmentä, joten valinnanvaraa on runsaasti. Moni vaateaarteiden metsästäjä suosii myös nettikirpputoreja sekä sosiaalisen median myynti- ja lahjoitusryhmiä. Voit löytää niistä kestäväksi todetun, jopa uniikin vaatteen kukkaroystävälliseen hintaan.

Materiaalilla on väliä

Varsinkin uutta vaatetta hankittaessa kannattaa vilkaista sen sisäsaumasta löytyvää materiaalilappua. Ympäristön kannalta parhaita valintoja ovat luomupuuvilla, kierrätetty puuvilla, hamppu, villa, pellava ja Lyocell (Tencel). Luonnonkuituiset vaatteet kestävät yleensä pitkään, kun niitä huolletaan hoito-ohjeiden mukaan.

Kestävää kotimaista

Suosi mahdollisuuksien mukaan kotimaista lähituotantoa. Jos alkuperämaata ei ole merkitty tuotteeseen, kysy sitä rohkeasti myyjältä tai valmistajalta. Maammekauppa-verkkotavaratalo ylläpitää nettisivuillaan muiden muassa listaa Suomessa valmistetuista vaatteista ja niiden ostopaikoista. Lue lisää Maammekaupasta 

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.