Pakasta järkevästi

24.08.2020 // Teksti Juho Heikkinen // Kuva: Dreamstime. Lähteet: Martat.fi

Kesän jälkeen koittaa säilöjän sesonki, kun metsän antimet on aika laittaa talteen. Pakastamisessa kannattaa ottaa huomioon muutama seikka, joilla voi parantaa tuotteiden säilyvyyttä sekä hillitä sähkönkulutusta.

1 Laitteen valinta

Kylmälaitteen hankinnassa on tärkeää ottaa huomioon talouden koko ja laitteen käyttötarkoitus. Tarkoitukseen sopiva laite on energiatehokas ja vähentää pois heitettävän ruuan määrää. Jos pakastat suuria määriä, sinulle oikea valinta on iso, erillinen pakastin. Jos taas säilytät pakastimessa ruokia useimmiten vain väliaikaisesti, saattaa tilava pakastinlokero tai jääkaappipakastin olla käyttöösi riittävä.

2 Energiankulutus

Kylmälaitteet ovat nykyään hyvin energiatehokkaita. Ne ovat kuitenkin koko ajan käynnissä, joten niiden käyttö muodostaa edelleen merkittävän osan talouden sähkönkulutuksesta. Pakastimen koosta ja iästä riippuen sähköä kuluu 0,5–1,5 kWh vuorokaudessa. Laitteen energialuokka kertoo, kuinka taloudellinen laite on. Laitteen sähkönkulukseen voi kuitenkin vaikuttaa myös itse. Laite kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa ilmankierrolle on riittävästi tilaa. Lisäksi kylmälaitetta on pidettävä erillään lämmönlähteistä esimerkiksi uunista, astianpesukoneesta ja lämpöpatterista. Huomioi myös ikkunasta tuleva kesäinen auringonpaahde. Kun huonelämpötila nousee yhden asteen tai pakastimen lämpötila laskee yhden asteen, kylmälaitteen sähkönkulutus nousee 5 %.

3 Pakasta oikein

Jos pakastat suurehkon määrän tuotteita, laita pakastuskytkin päälle jo edellisenä päivänä. Pakkaa tuotteet sopivan kokoisiin eriin ja merkitse pakkaukseen sisältö ja pakkauspäivä. Laita tuotteet pakastimeen vasta siinä vaiheessa, kun ne ovat hyvin jäähtyneet. Laita pakastuskytkin pois päältä noin vuorokauden kuluttua. Pidä huoli, ettei pakastimen lämpötila nouse 18 pakkasasteen yläpuolelle, jotta ruokien maku ja ravintopitoisuus eivät pääse heikkenemään.

4 Ongelmatilanteessa

Jos laitevika tai sähkökatkos yllättää, pakastin on pidettävä suljettuna, jotta pakasteet pysyvät mahdollisimman pitkään kylminä. Parhaiten kylminä pysyvät pakastimen perällä olevat tuotteet. Jos kaappipakastin on täynnä, alle 12 tuntia kestävä sähkökatkos ei juurikaan heikennä pakasteiden laatua. Arkkupakastin pitää kylmän sisällään vielä pidemmän ajan. Laske huoneen lämpötilaa, jos mahdollista. Arkkupakastin kannattaa peittää esimerkiksi matoilla tai täkeillä.

5 Pakastimen sulattaminen

Pakastin kannattaa pitää pakastuskytkennällä jonkin aikaa ennen sulattamisen aloittamista, jotta tuotteet kestävät sulatusvaiheen paremmin. Ne kannattaa laittaa vaikkapa sanomalehdillä vuorattuihin laatikoihin tai kylmälaukkuihin. Kytke virta pois pakastimesta ja jätä sen ovi auki. Sulamisen nopeuttamiseksi voit laittaa pakastimeen lämpimällä vedellä täytetyn astian. Kerää sulamisvesi pakastimen pohjalta tai vedelle tarkoitetusta kourusta. Pyyhi sulanut pakastin puhtaaksi ja anna sen kuivua ennen uudelleen pakastamista. Laita pakasteet takaisin pakastimeen ja pidä pakastuskytkintä päällä, kunnes pakastimen lämpötila on -18 astetta.