fbpx
Aurinkopaneelit talon katolla aurinkoisessa metsämaisemassa.

Optimointi ottaa kaiken irti auringonpaisteesta

22.02.2021 // Teksti Johanna Pelto-Timperi // Kuvat SaloSolar

Turku Energian uusi optimoitu energianhallintajärjestelmä tukee älykkäästi kiinteistön aurinkoenergian tuotantoa ja kulutusta. Palvelu lisää merkittävästi aurinkoenergian hyötysuhdetta ja tuo säästöä sähkölaskuun.

Tuotepäällikkö Jari Hallivuori kertoo kiinnostuksen aurinkoenergiaa kohtaan kasvavan koko ajan. Hän käy tapaamassa henkilökohtaisesti kiinteistöjen omistajia, jotka ovat valmiita siirtymään aurinkoenergian tuottajiksi ja käyttäjiksi tai miettivät sen käyttöönottoa.

Turku Energian avaimet käteen -aurinkoenergiaratkaisut sisältävät niin kartoituksen, järjestelmän suunnittelun, laitteiston kuin asennuksen ja käyttökoulutuksenkin.

Optimoitu energianhallinta

Hallivuori kertoo, että toukokuussa markkinoille tulevissa uusissa aurinkoenergian palvelupaketeissa on mukana kodin energiankulutusta automaattisesti optimoiva älyratkaisu. Kyseessä on tekoälyä hyödyntävä järjestelmäkokonaisuus, joka optimoi energiankulutusta automaattisesti. Näin käyttäjän ei tarvitse ohjelmoida tai säätää sitä itse.

– Järjestelmä kommunikoi kiinteistön sähköliittymään kytkettyjen laitteiden kanssa ja ohjaa niiden kulutuksen optimoidusti edullisille aurinko- ja pörssisähkötunneille. Se ennustaa säätiedotusten pohjalta kahden seuraavan vuorokauden aurinkoisuuden ja ohjaa aurinkoenergiantuotannon suhdetta verkosta ostettavaan sähköön ja valitsee edullisimman tavan. Tietyissä tapauksissa on esimerkiksi hyvä myydä kaikki oma tuotanto verkkoon ja käyttää ostosähköä vastaavasti edullisilla tunneilla. Kokonaisvaltaisessa järjestelmässä parhaiden tuottotuntien energialla myös lämmitetään esimerkiksi lämminvesivaraajaa, jolloin energia saadaan varastoon, Hallivuori selventää.

Hän pitää hyvänä yksityiskohtana myös sitä, että hallinta optimoi sulakekoon, joten pääsulake ei voi kuormittua liikaa ja kiinteistöverkko pysyy tasapainossa.

Turku Energia tuottaa palvelun mikkeliläisen Huippuenergia Oy:n kanssa. Automaattisesti toimivan Foremica-hallintaratkaisun logiikkaa on kehitetty Suomessa. Laitteet yhteen liittävä keskusyksikkö on myös valmistettu Suomessa.

Hallivuori toteaa järjestelmän sopivan hyvin Turku Energian aurinkoenergiaratkaisuihin, jotka perustuvat SaloSolarin Salossa valmistamiin paneeleihin ja paikallisten ammattilaisten tekemään asennustyöhön.

Järjestelmä kommunikoi sähköliittymään liitettyjen laitteiden kanssa.

Hallivuori korostaa laadun merkitystä aurinkoenergiateknologian kilpaillulla markkinalla. Turku Energian aurinkovoimaratkaisuissa on pitkät takuuajat ja huolto toimii. Hän uskoo, että uusi kokonaisvaltainen ratkaisumalli innostaa kotitalouksia ja taloyhtiöitä, kun ne miettivät puhtaan ja tehokkaan energian vaihtoehtoja.

Energia käyttöön ja hallintaan

Kokonaisvaltaista energianhallintajärjestelmää pilotoidaan parhaillaan viidessä omakotitalossa Turun seudulla. Järjestelmä on kätevä ottaa käyttöön uuden aurinkoenergiavoimalan asennuksen yhteydessä, mutta sen voi myös jälkiasentaa, jos olemassa oleva laitteisto on yhteensopiva. Pientalojen lisäksi se sopii rivi- ja kerrostaloihin sekä yrityksiin ja maatiloille. Jo nyt järjestelmä on varattu kahden valmistuvan asuinkerrostalon kiinteistöverkon kulutuskuormituksen hallintaan ja sähköautojen latauspisteiden ohjaukseen.

– Aurinkovoimasta kiinnostuneet asiakkaamme ovat usein kiinnostuneita myös sähköautoista, joten latauspiste on luonteva osa hallintajärjestelmää, Hallivuori kertoo.

Pilottien perusteella Turku Energia hioo tuotteet kohdalleen ja etsii yhteensopivat ohjattavat laitteet. Louna Tunti -sähkösopimus on paras pari älykkäälle ohjauslaitteelle.

Järjestelmän keskusyksikkö ja virtamuuntajat asennetaan pääkeskukseen. Ohjattava kuormitus kytketään keskusyksikköön joko kiinteällä kaapelilla tai radiotaajuudella kommunikoivilla releillä. Peruspaketissa järjestelmään voidaan liittää aurinkosähköjärjestelmän lisäksi kaksi sähköauton latauspistettä, lämminvesivaraaja sekä akku. Järjestelmä tukee lisäksi erilaisten lämpöpumppujen toimintaa.

Seitsemän aurinkokuukautta

Hallivuori korostaa, että aurinkoenergian käyttöönotto tehdään aina suunnitellusti ja räätälöidysti kulutuksen mukaiseen tarpeeseen. Turku Energian kartoituksessa määritetään kuhunkin talouteen sopiva ratkaisu.

– Aurinkoenergiasta saa parhaan hyödyn, kun maaliskuusta syyskuuhun saa katettua sillä yhden kolmasosan koko kulutuksesta. Aurinkosähkön taloudellinen kilpailukyky paranee sitä mukaa, mitä enemmän voi kuluttaa itse. Juuri tässä kuormituksen ohjauksella on suuri merkitys, Hallivuori toteaa.

Eteläisen Suomen sääolosuhteet sopivat mainiosti aurinkoenergian valjastamiseen, ja laadukkaiden paneelien hyötysuhde on huippuluokkaa sopivan viileässä säässä. Meillä valoisat kevät- ja kesäkuukaudet kompensoivat tuotannon pimeimpiä jaksoja.

Aurinkopaneelipakettimme uudistuvat

Tutustu uusiin paketteihimme toukokuussa. 

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.