Kaapeloinnit etenevät kesällä monessa kohteessa

03.05.2019 // Teksti Pirkko Soininen

Puistomäessä, Muhkurissa ja Vähä-Heikkilässä on käynnistynyt tai käynnistyvät kesän aikana kaapelointityömaat. Turku Energia Sähköverkot Oy korvaa alueilla vanhat ilmajohdot uusilla maakaapeleilla.

– Kaapeloinnin myötä sähkön laatu ja toimitusvarmuus paranevat. Myös ympäristö kaunistuu, kun sähköverkko menee piiloon maan alle, toteaa Turku Energia Sähköverkot Oy:n rakennuttamispäällikkö Jani Rantanen.

Kyseessä on yhteisprojekti, joten sähköverkon lisäksi maan alle vedetään kaupungin ulkovaloverkko ja Telian kuituverkko. Asukkaille tiedotetaan erikseen hankkeista ennen
niiden aloittamista. Turku Energia Sähköverkot Oy:n kaapelointiaste on tällä hetkellä 70 prosenttia. Kaapeloimattomat kohteet sijaitsevat enimmäkseen Turun pohjoisosissa ja saaristossa, eikä näitä kohteita kokonaisuudessaan ehkä koskaan tulla kaapeloimaan.

– Kaapelointi edistyy joka vuosi uusien aluesaneeraushankkeiden myötä. Kaapelointikohteet valitaan sen mukaan, kuinka vanhaa sähköverkosto kullakin alueella on ja minkä alueen kaapelointi parantaa eniten sähkönjakelun häiriöttömyyttä, Jani kertoo.

– Uusimme tänä vuonna myös kolmisenkymmentä muuntamoa. Vaihdamme vanhoja,
käyttöikänsä päähän tulleita peltikoppimuuntamoita uusiin ja turvallisempiin, Jani toteaa.

Myös uusille kaava-alueille rakennetaan sähköverkkoa. Työn alla olevia uudiskohteita
ovat Linnanfältti, Herttuankulman alue, Telakkaranta ja Pääskyvuori. Verkon toimitusvarmuutta Turku Energia Sähköverkot parantaa kaivamalla keskijänniteilmajohtoja maan alle.