Perhe Valosen isä laittaa pyykkejä koneeseen.

Hintavahti auttaa säästämään

21.02.2018 // Teksti Pirkko Soininen // Kuvat Dreamstime

Turku Energia on lanseerannut Hintavahti-nimisen mobiilisovelluksen, joka auttaa kuluttajaa pienentämään sähkölaskuaan.

Samalla asiakas voi välillisesti vaikuttaa siihen, millä tuotantotavalla sähköä tuotetaan ja siten ehkäistä ilmastonmuutoksen etenemistä. Mobiilisovellus on ladattavissa sovelluskaupasta sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmille. Sovelluskaupasta Hintavahti löytyy esimerkiksi hakusanalla “Turku Energia”.

– Sähkön markkinahinta vaihtelee tunneittain ja vaikuttaa näin suoraan tuntihinnoiteltua sähkösopimusta käyttävän kuluttajan sähkölaskuun. Hintavahti lähettää yhden ilmoituksen aamuisin ja iltaisin sähkön markkinahinnan ollessa kalleimmillaan ja muistuttaa energiansäästöstä. Kun ilmoitus kalleimmasta tunnista tulee, kuluttaja voi pienentää sähkölaskuaan vähentämällä tarpeetonta sähkönkulutusta esimerkiksi sammuttamalla tarpeetonta valaistusta, ajoittamalla saunan lämmityksen tai vaikkapa
pyykinpesun edullisempaan ajankohtaan, vinkkaa Turku Energian tuotepäällikkö Kimmo Kuusinen.

Hintavahti kannustaa päivittäiseen energiansäästöön, joka pienentää sähkölaskua riippumatta siitä, onko käytössä tuntihinnoiteltu- vai kiinteähintainen sähkösopimus. Turku Energian Louna Tunti -sähkösopimuksen avulla saavuttaa tosin suuremman säästön.

– Kalleimpina tunteina tehty energiansäästö on myös ympäristöteko. Kun sähkön markkinahinta on vuorokausittain kalleimmillaan, sähkön tuottamiseen tarvitaan tyypillisesti ympäristölle haitallisia tuotantomuotoja, kuten kivihiili- ja maakaasukäyttöisiä voimalaitoksia. Hintavahdin avulla sähkönkulutus laskee kalleimpien tuntien aikana, jolloin ympäristölle haitallisia voimalaitoksia tarvitaan entistä vähemmän. Asiakas voi halutessaan rajoittaa muistutusten esiintymisaikaa Hintavahdin asetuksista, jotta ne eivät häiritse esimerkiksi työpäivää.