Vastuullisuus

Lääkekaappi ja kotivara.

Varaudu näin sähkökatkoon

Jos sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkön kulutusta, kantaverkkoyhtiö Fingrid voi päättää hallittujen kiertävien sähkökatkojen aloittamisesta.

Lue lisää

Heikki Huttunen.

Yhteistuumin kohti kiertotaloutta

Vastavalmistunut kiertotalous- ja energiatehokkuusselvitys osoittaa, että nykyistä tiiviimpi yhteistyö voisi tuoda Artukaisten teollisuusalueen yrityksille etua niiden pyrkiessä kohti vastuullisuustavoitteitaan.

Lue lisää

Toimitusvarmuus.

Kaikki toimitusvarmuuden puolesta

Sähkönjakelun toimitusvarmuus on sitä, että pistorasiasta saa sähköä kaikissa tilanteissa ja jos katkoja tuleekin, ne ovat mahdollisimman lyhyitä. Turku Energia Sähköverkot Oy:n verkkoalueella sähkönjakelun toimitusvarmuus on huippuluokkaa, eikä se ole sattumaa.  

Lue lisää

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.