Sähkö

sähkötarkastus.

Sähkötarkastuksia tarjottu vilpillisesti

Erityisesti ikäihmisille on viime aikoina tyrkytetty sähkötarkastuksia vilpillisin keinoin. Jotkut tarkastajina esiintyneet ovat väittäneet olevansa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) asialla tai vedonneet lainsäädäntöön.

Lue lisää

Voimalinjat

Miten suojautua sähkön hinnan vaihteluilta?

Loppuvuodesta otsikoihin nousi sähkön hinta, ja nyt moni yrittäjä miettii, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Turku Energian riskienhallinnan asiantuntija Ville Kuusisto avaa syitä hintaheilahtelujen takana sekä kertoo, miltä sähkön hinta näyttää horisontissa.

Lue lisää

Sateenvarjo.

Sähkön hinnassa turbulenssia näköpiirissä

Polttoaineiden ja ja päästöoikeuksien hinnat ovat vaihdelleet jyrkästi. Lisäksi vaihteleva sää on vaikuttanut sähkön hintaan. Lue markkinakatsauksestamme lisää tämän hetken tilanteesta ja lähitulevaisuuden näkymistä.

Lue lisää

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.