Henkilö- ja yhteisötarinat

Cristina ja Alec Moborg.

Aina uutta etsimässä

Moborgien perheessä kaksi intohimoa ovat ylitse muiden: ruoka ja musiikki. Sysäys luomiseen tulee halusta kohdata uutta.

Lue lisää

Hanna Haaksi.

Meyer Turku kyntää vastuullisuuden vesiä

Meyerin Turun telakka on lippulaiva vastuullisessa laivanrakentamisessa. Yritys on mukana monissa kehityshankkeissa, joissa parannetaan myös alan kestävyyttä ympäristön näkökulmasta. Telakan energiansäästöratkaisuja toteutetaan kumppanien, kuten Turku Energian, kanssa.

Lue lisää

Rasberg "Rasse" Gwanzura.

Viilipytty vapaaottelija

Rasberg ”Rasse” Gwanzura on Etelä-Afrikan lahja Turulle. Valoisa, energinen ja muihin ihmisiin arvostavasti suhtautuva mies on päivisin Valmetin asiantuntija ja iltaisin vapaaottelija – tähtäimessä siintää ammattilaisen ura.

Lue lisää

Late-rakenteet Oy.

Kun puu kantaa itseään enemmän

Puu on rakennusmateriaalina mitä parhain, ja liimapuupalkiksi jalostettuna se kestää ihan mitä vain. Ainakaan Late-Rakenteet Oy:n toimitusjohtaja Marko Lehtonen ei keksi mitään kohdetta, jossa liimapuu ei olisi tarpeeksi kestävää. Tuotannon hukkapaloista syntyy Turku Energian kanssa kestävää energiaa.

Lue lisää

Anni, Aarni ja Tapio Raudaskoski koiransa kanssa.

Roskille kyytiä!

Oletko kuullut ploggingista? Aarni Raudaskoski hurahti lenkkeilyn ja roskien keräämisen yhdistävään harrastukseen muutama vuosi sitten.

Lue lisää

Kari Mäenpää.

Onnellinen sähköautoilija

Kari Mäenpää on pienen lapsen isä ja alueen Avis-autovuokraamon yrittäjä. Sähköautoilun edistäminen on yksi arjen vastuullisuustoimi niin töissä kuin kotonakin.

Lue lisää

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.