fbpx

Energiatehokkuus

Kaavio saunan ja pesutilan sähkön kulutuksesta.

Virtaa löylyyn

Tarkastelemme kodin sähkönkululutusta osa-alue kerrallaan. Tällä kertaa vuorossa ovat saunan kiukaat ja pesutilan lattialämmitys.

Lue lisää

Pyöräily.

Pyöräillen kevyesti kesään

Pyöräily tavallisella tai sähköavusteisella polkupyörällä on oiva tapa nauttia kesästä, kehittää kuntoaan ja liikkua paikasta toiseen. Se on myös tapa vähentää liikenteen päästöjä.

Lue lisää

Kuvituskuva tulevaisuuden energiamuodot.

Miten tuotamme energiaa tulevaisuudessa?

Energia on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Energiatehokkuuden kasvattamisen lisäksi meidän on löydettävä uusia päästöttömiä energialähteitä ja kehitettävä energiantuotantomuotoja, jotta voimme ratkaista ilmastohaasteemme.

Lue lisää

Sisustuksen energiankulutus.

Sisustuksen energiakartta

Kodin sähkön kulutukseen voi vaikuttaa sisustamalla. Energiapihi sisustaja löytää säästökohteita joka huoneesta, vaikka vain huonekaluja siirtämällä.

Lue lisää

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.