Info.
01.06.2023

Turku Energian kaukolämmön kesähinta ja hintaennuste syksylle ja talvelle on julkaistu

Turku Energian myymän kaukolämmön kesähinta astuu voimaan tänään 1.6.2023. Hinta nousee edellisvuotiseen (kesä-elokuu 2022) verrattuna ollen 68,94 eur/MWh  sis.alv (2022 52,15 eur/MWh, sis. alv). Tänään julkaistun vuosiennusteen mukaan kaukolämmön hintojen suurin nousupaine on helpottamassa, ja tulevan syksyn ja talven hinnat tulevat jäämään aiemmin arvioitua pienemmiksi. Kaukolämmön hinnassa on ollut korotuspaineita johtuen maailmantilanteen vaikutuksista kaukolämmön tuotannossa käytettävien polttoaineiden saatavuuteen ja hinnoitteluun.

– Pitkään laskussa ollut kaukolämmön hintakäyrämme kääntyi valitettavasti viime syksynä maailmantilanteen takia nousuun. Nyt tilanne näyttää kuitenkin paremmalta, ja suurin hintojen nostopaine on helpottamassa. Tavoitteenamme on palata hintojen osalta laskevalle käyrälle markkinoiden normalisoituessa mahdollisimman pian. Kaukolämmön hintaan tuo korotuksia kaukolämmön tuotannossa käytettyjen polttoaineiden kuten biomassan, kivihiilen, öljyn sekä sähkön hintojen nousu. Tuotannon sähköistämisellä ja hukkalämpöjen hyödyntämisellä tulee olemaan merkittävä kustannuksia laskeva vaikutus kaukolämmön tuotannossa tulevaisuudessa, sanoo Lämpö-yksikön johtaja Jari Kuivanen.

Turku Energian kaukolämpö hinnoitellaan kausihinnoittelulla neljä kertaa vuodessa. Hintaennuste ensi kevääseen asti annetaan kesän hinnoittelun yhteydessä. Tutustu hinnastoon.

Turku Energia tekee määrätietoista siirtymää fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia tuotantomuotoja. Kaukolämmön CO2-päästöt ovat Turun seudulla tippuneet lähes 80 % vuodesta 2017 lähtien. Kaukolämmöstä on tuotettu Turun seudulla jo 80,7 prosenttia uusiutuvilla energianlähteillä, ja vuoden loppuun mennessä uusiutuvien osuus kasvaa 85 prosenttiin. Tavoitteenamme on, että vuoden 2025 loppuun mennessä 95 % kaukolämmöstä on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä. Kaukolämpö on käyttäjälle vaivaton ja ekologinen lämmitysmuoto. Kaukolämmityksen hintaan sisältyy muun muassa ylläpito ja päivystys.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.