26.11.2020

Turku Energia Sähköverkot Oy laskee siirtohintojaan 1.1.2021 alkaen

Turku Energia Sähköverkot Oy laskee siirtohintojaan 1.1.2021 alkaen. Hinnanalennuksen vaikutus on tyyppikäyttäjästä ja sähkön kulutuksesta riippuen verottomana keskimäärin kuusi prosenttia, verollisena keskimäärin neljä prosenttia. Turku Energia Sähköverkot Oy kuuluu Suomen edullisimpien sähköverkkoyhtiöiden joukkoon.

Sähkön siirtohinta eli verkkopalvelumaksu koostuu perusmaksusta, tehomaksusta ja siirtomaksusta. Nyt tehtävä alennus kohdistuu verkkopalvelumaksun osista siirtomaksuun.

– Olemme tämänhetkisen arvion mukaisesti menossa nykyisellä hinnoittelullamme ylituotolle kuluvalla valvontajaksolla, jonka vuoksi tarkistimme nyt hinnoitteluamme. Vuoden alussa tehtävän alennuksen määrä vaihtelee kotitalouksissa tyyppikäyttäjästä riippuen muutamista euroista muutamaan kymmeneen euroon vuodessa. Olemme jo pitkään kuuluneet Suomen edullisimpien verkkoyhtiöiden joukkoon, ja tavoitteidemme mukaisesti haluamme jatkossakin varmistaa asiakkaillemme hinnoittelultaan vakaan ja mahdollisimman häiriöttömän sähkönjakelun. Panostamme jatkuvasti toimitusvarmuutemme edelleen kehittämiseen investoimalla verkkojemme rakentamiseen ja kunnossapitoon, sanoo Turku Energia Sähköverkot Oy:n toimitusjohtaja Tomi Toivonen.

Esimerkkilaskelmat hinnanalennusten vaikutuksista:

Hinnanalennusten vaikutukset vaihtelevat asumis- ja lämmitysmuodon mukaan. Kerrostalohuoneistossa, jossa sähköä käytetään 2 500 kilowattituntia vuodessa, sähkönsiirron hinta laskee noin 7 euroa vuodessa. Vastaavasti pientalossa, jossa varaava sähkölämmitys ja sähkönkulutus on 19 000 kilowattituntia, hinnanalennus on noin 32 euroa vuodessa.

KerrostalohuoneistoPientalo, ei sähkölämmitystäPientalo, varaava sähkölämmitys
Pääsulake 3 x 25 APääsulake 3 x 25 APääsulake 3 x 25 A
Sähkön käyttö
2500 kWh/vuosi
Sähkön käyttö
5000 kWh/vuosi
Sähkön käyttö
19 000 kWh/vuosi
Siirron vuosikustannus: 215,10 eur/vuosiSiirron vuosikustannus: 346,45 eur/vuosiSiirron vuosikustannus: 1054,36 eur/vuosi
Vuosikustannus alennuksen jälkeen: 208,10 eur/vuosiVuosikustannus alennuksen jälkeen: 332,45 eur/vuosiVuosikustannus alennuksen jälkeen: 1022,76 eur/vuosi

Esimerkkilaskelmissa mukana olleilla kerrostalohuoneistolla ja pientalolla ilman sähkölämmitystä on verkkopalvelutuotteena Yleissiirto. Pientalolla varaavalla sähkölämmityksellä verkkopalvelutuotteena on Yösiirto. Laskelmissa on huomioitu sähkövero ja arvonlisävero.

Sähköverkonhaltijan hinnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto. Sähköverkkotoiminta on tiukasti säänneltyä ja sähköverkkoyhtiöiden hinnoittelua seurataan nelivuotisilla valvontajaksoilla. Nykyinen valvontajakso päättyy vuonna 2023.

Siirry verkkopalveluhinnastoon

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.