07.09.2022

Turku Energia Sähköverkkojen putkilukkoja koskevat tiedustelut

Turku Energia Sähköverkkoihin on tullut tietoomme tapauksia ja tiedusteluja tapauksista, joissa verkkoalueellamme Turussa sijaitsevien taloyhtiöiden putkilukkoihin epäillään olleen pääsy muillakin kuin rekisteröidyillä avainten haltijoilla. Olemme käynnistäneet asian selvitykset heti, kun asia on tullut tietoomme, ja teemme asiassa yhteistyötä poliisin kanssa. Kaukolämmöllä on käytössä eri lukitusjärjestelmä, asia ei koske kaukolämmön järjestelmää.

Olemme päivittämässä putkilukkojen lukitusjärjestelmän kuluvan syksyn aikana nykyaikaiseen, salausluokitukseltaan turvalliseen lukitusjärjestelmään. Olemme tähän liittyen yhteydessä verkkoalueellamme sijaitsevien kiinteistöjen isännöitsijöihin ja isännöintitoimistoihin sähköpostitse.

Mahdollisten väärinkäytösten estämiseksi suosittelemme poistamaan avaimet verkkoalueellamme sijaitsevien taloyhtiöiden kiinteistöjen Turku Energia Sähköverkkojen putkilukoista lukitusjärjestelmän uusimiseen saakka yhteistyössä lukkoliikkeiden kanssa tai ottamalla yhteyttä Turku Energia Sähköverkkojen käyttöpäällikköön (yhteystiedot alla).

Lisätietoja:
Juho Uurasjärvi
Käyttöpäällikkö, Turku Energia Sähköverkot
juho.uurasjarvi@turkuenergia.fi

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.