26.02.2020

Orikedon biolämpökeskuksella kytöpalo hakekasassa – sammutustyöt käynnissä, ei vaikutusta lämmöntuotantoon ja -jakeluun

Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n laitoksella Orikedolla palaa hake hakkeen vastaanottorakennuksessa. Palo syttyi keskiviikkoaamuna ennen kello yhdeksää. Pelastuslaitos on paikalla sammuttamassa paloa.

Tulipalolla ei ole vaikutusta kaukolämmön tuotantoon ja -jakeluun Turun seudulla.

Kokonaisarvio vahinkojen laajuudesta päästään tekemään sammutustöiden jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jari Lahtinen, lämmönhankinta-asiantuntija, Turku Energia
Puh: 050 5573 157
jari.lahtinen@turkuenergia.fi

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.