10.02.2021

Muutoksia sähköverotuksessa

Sähkönsiirtolaskulla laskutetaan verkkopalvelumaksujen lisäksi myös sähköverosta, joka on suoraan valtiolle maksettavaa veroa, jonka verkkoyhtiö kerää. Sähköveroluokkia on kaksi, joista 1. veroluokkaan kuuluvat kaikki yritysasiakkaat, ellei yritys ole hakeutunut edullisempaan 2. veroluokkaan.  Alempaan veroluokkaan oikeutettuja ovat teollisuus, konesalit sekä ammattimainen kasvihuoneviljely. Oikeus alempaan veroluokkaan kuulumisesta edellyttää kirjallista vakuutusta veroluokan muutoksesta.

Lataa lomake

Sähkövero 1.1.2021 alkaen

Veroluokka 1: 2,25300 c/kWh
Veroluokka 2: 0,06300 c/kWh
Edellä mainitut hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa.  

Jos yrityksesi on käyttänyt 2021 aikana sähköä, josta kuuluisi maksaa 2. veroluokan mukainen sähkövero, yrityksen tulee hakea veroluokkien veroeron määrää veronpalautuksena OmaVerossa.

Lisätietoa Verohallinnon sivuilla

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.