03.05.2021

Maakaapeloinnit etenevät kesällä

Itäharjulla, Kähärin koulun läheisyydessä ja Ispoisissa Kaarlentie-Ispoisten kiertotien ympäristössä on käynnistynyt tai käynnistymässä kaapelointi. Turku Energia Sähköverkot Oy korvaa alueilla vanhat ilmajohdot uusilla maakaapeleilla.

– Poistamme vanhat puupylväät ja siirrämme niissä olevat verkot maahan kaapeleiksi. Pyrimme kaapeloimaan muutaman suuremman asuntoaluekohteen vuosittain. Pylväiden kuntoseurannasta saamme tiedot pylväiden kunnosta, joka määrittää tekojärjestystä. Aluesaneeraushankkeet lisäävät edelleen kaapelointiastettamme, joka on tällä hetkellä hieman yli 70 prosenttia, kertoo Turku Energia Sähköverkot Oy:n verkkopäällikkö Arto Ahonen.

Kaapeloinnin myötä sähkön laatu ja toimitusvarmuus paranevat. Myös ympäristö kaunistuu, kun sähköverkko menee piiloon maan alle.

Kyseessä on yhteisprojekti, sähköverkon lisäksi maan alle vedetään kaupungin ulkovaloverkko.

– Toivomme sujuvaa yhteistyötä asukkaiden ja urakoitsijamme välillä, vaikka työt aiheuttavat häiriötä alueiden asukkaille. Työalueiden reunoilla olevista työmaatauluissa on yhteystiedot urakoitsijalle, jos on aihetta yhteydenottoihin, Ahonen kertoo.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.