Taloyhtiöt kuvituskuva.
01.09.2022

Kaukolämmön hinta nousee 1.9.2022 alkaen

Turku Energia nostaa kaukolämmön syksyn kausihintaa 1.9.2022 alkaen 22,9 % johtuen maailmantilanteen vaikutuksista kaukolämmön tuotantokustannuksiin. Syksyn laskutuskauden 2022 veroton hinta (1.9.-31.11.2022) on 70,04 €/MWh ja verollinen hinta 86,85 €/MWh.

Kaukolämmön tuotantokustannukset, kuten sähkön markkinahinta ja polttoaineiden sekä päästöoikeuksien hinnat ovat nousseet merkittävästi syksyn 2021 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tämä nostaa kaukolämmön loppukäyttäjien hintaa syksyn hinnoittelukaudelle ja tämänhetkisen ennusteen mukaan myös tulevalle talvikaudelle.

Turku Energia ilmoittaa energiamaksun hinnanmuutoksesta asiakkailleen lämpösopimusten mukaisesti sen laskutuksen yhteydessä, jossa muuttunutta hintaa on sovellettu.

Kaukolämmön hinnaston näet verkkosivuiltamme

Katso useimmiten kysytyt kaukolämmön hinnoittelusta

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.