fbpx
Nainen istuu sohvalla ja osoittaa kaukosäätimellä ilmalämpöpumppua.
16.06.2020

Kaukojäähdytys täyttää 20 vuotta

Vuonna 2000 liitettiin ensimmäinen asiakas Turku Energian kaukojäähdytysverkkoon. Tuolloin turkulaiset olivat ensimmäisten joukoissa käynnistämässä kaukojäähdytysliiketoimintaa Suomessa.

Tuotteen suosio on kasvanut tasaisesti ja nyt kaukojäähdytysasiakkaita on yli 110. Kaukojäähdytysverkon pituus on jo 25 kilometriä. Turku Energia tuottaa valtaosan jäähdytystehosta Kakolan jätevedenpuhdistamolla, missä sijaitsee suuri kaukojäähdytysakku. Kaukojäähdytystä tehdään pitkälti lämpöpumppu- tai kompressoritekniikalla, joiden käyttämä sähkö on vihreää. Käytännössä kaukojäähdytys on siis nollapäästöistä lähijäähdytystä.

– Jäähdytystuotteiden tarve kasvaa tulevaisuudessa, kun ilmasto lämpenee ja asiakkaiden sisäilman laatuvaatimukset kasvavat, arvelee Turku Energian projektipäällikkö Lotta Lyytikäinen.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.