fbpx
Kaapelointityömaa.
03.05.2019

Kaapeloinnit etenevät kesällä monessa kohteessa

Puistomäessä, Muhkurissa ja Vähä-Heikkilässä on käynnistynyt tai käynnistyvät kesän aikana kaapelointityömaat. Turku Energia Sähköverkot Oy korvaa alueilla vanhat ilmajohdot uusilla maakaapeleilla.

– Kaapeloinnin myötä sähkön laatu ja toimitusvarmuus paranevat. Myös ympäristö kaunistuu, kun sähköverkko menee piiloon maan alle, toteaa Turku Energia Sähköverkot Oy:n rakennuttamispäällikkö Jani Rantanen.

Kyseessä on yhteisprojekti, joten sähköverkon lisäksi maan alle vedetään kaupungin ulkovaloverkko ja Telian kuituverkko. Asukkaille tiedotetaan erikseen hankkeista ennen
niiden aloittamista. Turku Energia Sähköverkot Oy:n kaapelointiaste on tällä hetkellä 70 prosenttia. Kaapeloimattomat kohteet sijaitsevat enimmäkseen Turun pohjoisosissa ja saaristossa, eikä näitä kohteita kokonaisuudessaan ehkä koskaan tulla kaapeloimaan.

– Kaapelointi edistyy joka vuosi uusien aluesaneeraushankkeiden myötä. Kaapelointikohteet valitaan sen mukaan, kuinka vanhaa sähköverkosto kullakin alueella on ja minkä alueen kaapelointi parantaa eniten sähkönjakelun häiriöttömyyttä, Jani kertoo.

– Uusimme tänä vuonna myös kolmisenkymmentä muuntamoa. Vaihdamme vanhoja,
käyttöikänsä päähän tulleita peltikoppimuuntamoita uusiin ja turvallisempiin, Jani toteaa.

Myös uusille kaava-alueille rakennetaan sähköverkkoa. Työn alla olevia uudiskohteita
ovat Linnanfältti, Herttuankulman alue, Telakkaranta ja Pääskyvuori. Verkon toimitusvarmuutta Turku Energia Sähköverkot parantaa kaivamalla keskijänniteilmajohtoja maan alle.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.