Vehreä pelto.
16.06.2020

Anna meille ehdotuksia uuteen ympäristöohjelmaamme

Turku Energiassa suunnitellaan uutta ympäristöohjelmaa vuosille 2021–2023. Olemme tehneet pitkäkestoista työtä ilmasto- ja ympäristövastuun hyväksi, nyt kyseessä on jo kahdeksas ohjelmamme.  Voit antaa palautetta ja ehdotuksia meille liittyen esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillintään ja uusiutuvan energian hankkeisiimme, energiatehokkuusneuvontaamme ja -palveluihimme, energiaverkkojen rakentamiseen, sidosryhmätoimintaamme tai viestintäämme.

Palautteita ja uusia ehdotuksia voi tehdä syyskuun loppuun mennessä osoitteeseen ymparistopalautteet@turkuenergia.fi.

Kaikkien ehdotuksia antaneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme 2 kpl 100 euron lahjakorttia TOK-yhtymään.

Turku Energia tekee myös sertifioidun laatujärjestelmän mukaisia sisäisiä auditointeja kaksi kertaa vuodessa, tänä keväänä auditoimme Urakointipalvelut-yksikkömme ja syksyllä on vuorossa Konsernipalvelut. Tavoitteena on jatkuva parantaminen ja positiivisten havaintojen välittäminen muille yksiköille sekä kehityskohteiden löytäminen.

Arviointi tehtiin koronan takia poikkeuksellisesti Teamsin avulla, mutta se sisälsi myös työmaakäyntejä. Lisäksi johto tekee niin sanottuja safety walkeja kuukausittain eri kohteissa.

Lokakuussa Turku Energialla on edessä laaja ulkoinen auditointikierros, joka koskee ISO 9001, ISO 14001 ja OHSAS18001 sertifikaattien uudelleenarviointeja.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.