Voinko varastoida aurinkopaneelien sähköenergiaa?

Aurinkosähköjärjestelmät on suunniteltu niin, että aurinkoenergian tuotanto ja kulutus tapahtuvat samaan aikaan. Edullisinta energian varastointia on se, jos aurinkopaneelien tuotantoa pystyy ajastamaan esimerkiksi vesivaraajan tai uima-altaan veden lämmittämiseen aurinkoisina tunteina. Myös täyssähköauton akkuun oma tuotanto varastoituu mukavasti.

Erilliset sähköakkuratkaisut ovat vielä hyötyynsä nähden liian kalliita välineitä aurinkoenergian varastoimiseen. Aurinkoenergian ohjaaminen vaatii älykkään ohjausjärjestelmän, jolla kytketään ennalta määriteltyjä sähköä tarvitsevia laitteita päälle aurinkoisina tunteina. Ohjausjärjestelmät ovat kuitenkin vielä suurelta osin tuotekehityksessä. Helppona ratkaisuna esimerkiksi Carunan verkkoalueella on ajastaa yösähkörele toimimaan keskellä päivää ja ohjata näin vedenlämmitystä keskipäivälle.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.