Onko vesikiertoinen lattialämmitys mahdollista asentaa jälkikäteen?

Kiinteistön pesutilojen lattialämmitys voidaan liittää kiinteistön vesikiertoiseen verkkoon rakennusvaiheessa, kunhan asia on otettu huomioon jo suunnittelussa.

Jos vanhaan kiinteistöön halutaan lattialämmitys pesutiloihin, se on jo hankalampaa. Lattialämmön putkia ei voida automaattisesti liittää sellaiseen järjestelmään, jossa asunnoissa on vesikiertoiset patterit. Patteriverkoston kiertoveden lämpötila on talvisin aivan liian korkea lattian lämmitykseen ja kesällä lattia ei lämpiäisi lainkaan.

Jos silti haluttaisiin vesikiertoinen lattialämmitys pesutiloihin, muutokset alkaisivat jo kaukolämpölaitteistosta saakka. Sinne tarvittaisiin oma lämmönvaihdin lattialämmitykselle. Lämpökeskuksesta pitäisi vetää putket jokaisen asunnon pesutilaan. Sinne pitäisi sijoittaa jakotukki, johon varsinaiset lattialämmitysputket liitettäisiin. Putkien asennus vaatii joko urien jyrsimisen vanhaan lattiapintaan tai lattian pinnan korotuksen, jotta saadaan pintaan asennetut putket piiloon.

Sähköllä toimivat lattialämmityskaapelit voidaan asentaa huomattavasti helpommin, edullisemmin ja pienemmällä lattian korotuksella vanhaan taloon. Remontti myös saadaan valmiiksi nopeammin. Sen takia vanhoihin kiinteistöihin usein asennetaan mukavuuslattialämmitys sähköisenä.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.