Miten toimin, jos sähkölaitteet käyttäytyvät oudosti, valojen voimakkuus vaihtelee tai sähkökeskus särisee?

Jos tilanteessa on tapahtunut henkilövahinkoja, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Älä kytke enää laitteita tai valoja päälle ja irrota herkät laitteet pistorasiasta, jos mahdollista. Soita Turku Energian vikanumeroon, puh. 0800 02001 ja kerro havainnoistasi. Älä koske sähkökeskuksen metalliosiin, ettet saa sähköiskua. Älä koske muihinkaan metallirunkoisiin osiin, kuten tiskipöytään tai vesihanaan.

On mahdollista, että kyseessä on johdinkatkeama, jossa pistorasian jännitteet poikkeavat merkittävästi normaalitilanteesta. Tällaista tilannetta kutsutaan nimellä nollavika. Nollavikaan voi liittyä sähköiskun vaara ja sähkölaitteita voi rikkoutua.

Tunnistat nollavian näistä merkeistä:

  • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti ja jotkut taas hyvin himmeänä.
  • Valojen voimakkuus vaihtelee varsinkin silloin, kun muut sähkölaitteet käynnistyvät tai sammuvat.
  • Sähkölaitteet toimivat oudosti ja ne voivat sammua tai eivät käynnisty normaalisti. Lamput saattavat rikkoutua.
  • Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta.
  • Sähkökeskuksesta kuuluu särisevää ääntä ja pauketta. Saatat haistaa palaneen käryä.
Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.