Miten sähköautoa ladataan?

Kun on aika ladata sähköautoasi, kiinnitä latauskaapeli ensin autoon ja sitten toinen pää latauslaitteeseen. Jos johto on jo valmiiksi tai kiinteästi kiinni latauslaitteessa, kiinnität vain johdon toisen pään autoosi.

Lataus alkaa automaattisesti tai tunnistautumisen jälkeen. Julkisissa latauspisteissä sähköauton lataus vaatii yleensä rekisteröitymisen sekä palveluntarjoajan sovelluksen lataamisen puhelimeen tai RFID-tagin eli käyttökortin.

Mobiilisovelluksella näet kätevästi mikä julkinen latauspiste sopii juuri sinun autollesi. Sinun kannattaa ladata puhelimeesi sen latausasemaverkoston sovellus, jonka alueella useimmiten asioit. Sähköautojen latauspisteet ja niiden operaattorit löytyvät esimerkiksi Latauskartta-sivustolta.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.