Usein kysyttyä kategoriasta

Miten kaukolämmön hinta rakentuu?

Asiakkaanamme maksat käyttämästäsi lämpöenergiasta kulutusperusteisen energiamaksun ja tilaamastasi tehosta perusmaksun. Energiahinta on jaettu neljään jaksoon eli kausihintaan ja ne vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Energiahinta perustuu kaukolämmön todellisiin tuotantokustannuksiin. Aina uuden kausihinnan astuessa voimaan julkaistaan myös kolmen seuraavan kausihinnan hintaennuste, joka helpottaa asiakkaita budjetoinnissa. Nyt voimaan tuleva 22,9 % hinnankorotus kohdistuu kausihintaan.
Kaukolämmön tehomaksu on sidonnainen tehomaksun kertoimeen (n), joka on Tilastokeskuksen laskema Rakennuskustannusindeksi. Tehomaksun kertoimen (n) arvo tarkistetaan hinnoittelukauden alussa vastaamaan viimeisintä tiedossa olevaa RKI:n pisteluvun suhdetta lähtötasoon. Tehomaksun kerroin nousee 1.9.2022 1,16 -> 1,18 Tilastokeskuksen ilmoittaman indeksimuutoksen mukaisesti.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.