Miten aurinkopaneeleja huolletaan?

Aurinkopaneelit eivät juurikaan tarvitse huoltoa. Keväällä voit käydä tarkistamassa, onko paneelien pinnalle pinttynyt näkyvää likaa, jota sade ei huuhtele pois. Puiden lehdet, risut ja muu roska sinun kannattaa poistaa paneelien päältä, jotta paneelien tehot pysyvät maksimitasolla.

Talvella paneelien päälle kertynyt lumi heikentää sähköntuotantoa. Lunta ei kannata kuitenkaan lähteä poistamaan paneelien päältä, sillä paneelien pinta voi silloin naarmuuntua. Lumen poistaminen ei ole myöskään taloudellisesti kannattavaa, sillä talvella paneelien tuotanto on joka tapauksessa vähäistä.

Aurinkopaneelien päällä ei saa kävellä tai laittaa niiden päälle mitään pistemäistä painoa, sillä paneeli voi silloin murtua. Jos mihin tahansa kohtaan paneelia tulee reikä tai särö, ota yhteyttä pikaisesti Turku Energiaan asian korjaamiseksi, sillä vesi voi vahingoittaa aurinkokennoja paneelin sisällä.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.